Breskova marmelada na hitro
Breskova marmelada na hitro, je zelo dobrodošla za pripravo takrat, ko nam primanjkuje časa za dolgotrajno kuhanje marmelade in si s pomočjo želirnega sredstva, ki se ga lahko kupi v praktično vsaki trgovini, občutno skrajšamo čas kuhanja.
Breskve imajo veliko rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Izjemno so bogate z vitaminom A in vitamini B-kompleksa. Vsebujejo tudi C-vitamin in folno kislino, zato je priporočljivo, da jih zaužijemo sveže, če pa imamo na razpolago večjo količino, si lahko, med drugim, pripravimo marmelado.
Pripomočki za pripravo breskove marmelade:
- palični mešalnik
Sestavine za breskovo marmelado na hitro
Za 6 kozarcev po 210 ml:
- 1000 g breskev
- 1 vrečka (25 g) želirnega sredstva
- 400 g sladkorja
- 1000 ml vode za blanširanje in lažje lupljenje breskev
Postopek za pripravo breskove marmelade na hitro
Breskve najprej operemo v vodi, nato jih zaradi lažjega in hitrejšega lupljenja dvakrat zarežemo v kožico, v loncu segrejemo vodo in med vretjem zarezane breskve za minuto ali dve potopimo v vrelo vodo in nato takoj v drugo posodo s hladno vodo.
Breskve olupimo, jim odstranimo koščice in narežemo na manjše poljubno velike kose, ki jih naložimo v lonec. S pomočjo paličnega mešalnika še hladne breskve spasiramo, da dobimo gosto gladko maso.
V kozarec damo 2 do 3 žlice sladkorja, dodamo želirno sredstvo in dobro premešamo, v loncu segrejemo breskovo maso in, ko zavre najprej med stalnim mešanjem dodamo mešanico želirja in sladkorja, nato pa še preostali sladkor. Breskovo marmelado kuhamo med stalnim mešanjem približno 3 minute, preberite tudi navodila, ki so napisana na embalaži želirnega sredstva.
Breskovo marmelado polnimo v čiste suhe segrete kozarce, če so kozarci hladni, jih polnimo na kovinski podlagi, da nam kozarci ne počijo. Kozarce napolnimo 2 do 3 milimetre do roba in jih takoj zapremo s pokrovčkom, priporočljivo je, da za vsako polnjenje uporabimo nove pokrovčke in se tako izognemo, da se nam marmelada pokvari. Napolnjene in še vroče kozarce obrnemo za nekaj minut na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo ali brisačo ter pustimo, da se počasi ohladijo.
Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Marmelado shranjujemo v temnem neogrevanem prostoru in njena uporabnost je najmanj eno leto.
Marmelade so zelo dobrodošle pri pripravi zajtrka, različnih slaščic, pekovskega peciva in palačink. Lučka Glaser
Tudi druga vrsta sadja je primerna za pripravo marmelade:
- Borovničeva marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Robidova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jagodna marmelada z banano.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Ribezova marmelada.
- Malinova marmelada.