Breskova marmelada na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Breskova marmelada na hitro, je zelo dobrodošla za pripravo takrat, ko nam primanjkuje časa za dolgotrajno kuhanje marmelade in si s pomočjo želirnega sredstva, ki se ga lahko kupi v praktično vsaki trgovini, občutno skrajšamo čas kuhanja.

Breskve imajo veliko rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Izjemno so bogate z vitaminom A in vitamini B-kompleksa. Vsebujejo tudi C-vitamin in folno kislino, zato je priporočljivo, da jih zaužijemo sveže, če pa imamo na razpolago večjo količino, si lahko, med drugim, pripravimo marmelado.

Breskova marmelada - na hitro

Pripomočki za pripravo breskove marmelade:

  • palični mešalnik

Sestavine za breskovo marmelado na hitro

Za 6 kozarcev po 210 ml:

  • 1000 g breskev
  • 1  vrečka (25 g) želirnega sredstva
  • 400 g sladkorja
  • 1000 ml vode za blanširanje in lažje lupljenje breskev

Postopek za pripravo breskove marmelade na hitro

Breskve najprej operemo v vodi, nato jih zaradi lažjega in hitrejšega lupljenja dvakrat zarežemo v kožico, v loncu segrejemo vodo in med vretjem zarezane breskve za minuto ali dve potopimo v vrelo vodo in nato takoj v drugo posodo s hladno vodo.

Breskova marmelada - na hitro

Breskve olupimo, jim odstranimo koščice in narežemo na manjše poljubno velike kose, ki jih naložimo v lonec. S pomočjo paličnega mešalnika še hladne breskve spasiramo, da dobimo gosto  gladko maso.

Breskova marmelada - na hitro

V kozarec damo 2 do 3 žlice sladkorja, dodamo želirno sredstvo in dobro premešamo, v loncu segrejemo breskovo maso in, ko zavre najprej med stalnim mešanjem dodamo mešanico želirja in sladkorja, nato pa še preostali sladkor. Breskovo marmelado kuhamo med stalnim mešanjem približno 3 minute, preberite tudi navodila, ki so napisana na embalaži želirnega sredstva.

Breskova marmelada - na hitro

Breskovo marmelado polnimo v čiste suhe segrete kozarce, če so kozarci hladni, jih polnimo na kovinski podlagi,  da nam kozarci ne počijo. Kozarce napolnimo 2 do 3 milimetre do roba in jih takoj zapremo s pokrovčkom, priporočljivo je, da za vsako polnjenje uporabimo nove pokrovčke in se tako izognemo, da se nam marmelada pokvari. Napolnjene in še vroče kozarce obrnemo za nekaj minut na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo ali brisačo ter pustimo, da se počasi ohladijo.

Breskova marmelada - na hitro

Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Marmelado shranjujemo v temnem neogrevanem prostoru in njena uporabnost je najmanj eno leto.

Breskova marmelada - na hitro

Marmelade so zelo dobrodošle pri pripravi zajtrka, različnih slaščic, pekovskega peciva in palačink. Lučka Glaser

Tudi druga vrsta sadja je primerna za pripravo marmelade:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor