Jajca vložena v kisu
Jajca vložena v kisu so izhod v krizi, ko nam v hladilniku ostanejo surova ali pa že kuhana jajca, ki jih trenutno ne potrebujemo in se bojimo, da se bodo pokvarila, posebno, če so že olupljena.
Uporaba jajc v kulinariki je zelo pestra, saj jih uporabljamo pri pripravi enostavnih jedi, v različnih prilogah do zapeljivih slaščic in pekovskega peciva in pa seveda tudi kot samostojno jed. Jajca vsebujejo veliko vitaminov kot so A, D in različne vitamine B kompleksa, poznana pa so tudi po vsebnosti številnih mineralov kot so, fosfor, železo, cink in kalcij.
Pripomočki za pripravo jajc vloženih v kisu:
- kozarec s pokrovom 580 ml
Sestavine za pripravo jajc vloženih v kisu:
- 10 jajc
- rezina čebule
- 280 ml razredčenega kisa za vlaganje v razmerju 1 : 3
- sol po okusu
Postopek za pripravo jajc vloženih v kisu
Izberemo približno enako velika jajca in jih pod mlačno vodo operemo.
Naložimo jih v lonec in zalijemo s hladno vodo, ko voda zavre, jajca kuhamo na zmernem ognju 10 minut.
Kuhana jajca olupimo in jih naložimo v kozarec ter dodamo še rezino čebule in dolijemo kis za vlaganje, ki smo ga razredčili v razmerju 1 : 3 (100 ml 9 % kisa za vlaganje : 300ml vode) in sol. Dobro zaprt kozarec postavimo v lonec, dolijemo vodo, da sega do 3/4 višine kozarca visoko, postavimo na štedilnik, počakamo, da zavre in pustimo vreti približno 5 minut, nato pustimo kozarec z jajci v loncu, da se počasi ohladi.
Ohlajeni kozarec z jajci opremimo s podatkom o času vlaganja in ga shranimo v hladilniku, tako vložena jajca so uporabna najmanj 3 mesece.
Kuhana jajca so dobrodošla vse dni v tednu, kot dodatek k mesu, narejena v solati ali pa s ščepcem soli, poprom in koščkom kruha.
Pa še nekaj nasvetov za uporabo kuhanih jajc:
- Črna redkev z jajci.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
- Vampi z jajci v solati.
- Francoska solata s šunkarico.
- Jajca s hrenom.
- Jajčni namaz.
- Endivija z jajci.
- Jajca v solati.
- Govedina v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
In še kako lahko shranimo jajca: