Jajca vložena v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Jajca vložena v kisu so izhod v krizi, ko nam v hladilniku ostanejo surova ali pa že kuhana jajca, ki jih trenutno ne potrebujemo in se bojimo, da se bodo pokvarila, posebno, če so že olupljena.

Uporaba jajc v kulinariki je zelo pestra, saj jih uporabljamo pri pripravi enostavnih jedi, v različnih prilogah do zapeljivih slaščic in pekovskega peciva in pa seveda tudi kot samostojno jed.  Jajca vsebujejo veliko vitaminov kot so A, D in različne vitamine B kompleksa, poznana pa so tudi po vsebnosti številnih mineralov kot so, fosfor, železo, cink in kalcij.

Jajca vložena v kisu

Pripomočki za pripravo jajc vloženih v kisu:

  • kozarec s pokrovom 580 ml

Sestavine za pripravo jajc vloženih v kisu:

  • 10 jajc
  • rezina čebule
  • 280 ml razredčenega kisa za vlaganje v razmerju 1 : 3
  • sol po okusu

Postopek za pripravo jajc vloženih v kisu

Izberemo približno enako velika jajca in jih pod mlačno vodo operemo.

Jajca vložena v kisu

Naložimo jih v lonec in zalijemo s hladno vodo, ko voda zavre, jajca kuhamo na zmernem ognju 10 minut.

Jajca vložena v kisu

Kuhana jajca olupimo in jih naložimo v kozarec ter dodamo še rezino čebule in dolijemo kis za vlaganje, ki smo ga razredčili v razmerju 1 : 3 (100 ml 9 % kisa za vlaganje : 300ml vode) in sol. Dobro zaprt kozarec postavimo v lonec, dolijemo vodo, da sega do 3/4 višine kozarca visoko, postavimo na štedilnik, počakamo, da zavre in pustimo vreti približno 5 minut, nato pustimo kozarec z jajci v loncu, da se počasi ohladi.

Jajca vložena v kisu

Ohlajeni kozarec z jajci opremimo s podatkom o času vlaganja in ga shranimo v hladilniku, tako vložena jajca so uporabna najmanj 3 mesece.

Jajca vložena v kisu

Kuhana jajca so dobrodošla vse dni v tednu, kot dodatek k mesu, narejena v solati ali pa s ščepcem soli, poprom in koščkom kruha.

Pa še nekaj nasvetov za uporabo kuhanih jajc:

In še kako lahko shranimo jajca:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor