Borovničeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Borovničeva marmelada iz gozdnih borovnic je shranek, ki si ga pripravimo v času, ko je gozdnih borovnic v izobilju. Gozdne borovnice so posladek narave, ki je bogat s karotinom, C vitaminom in taninom. Slasten gozdni sadež vsebuje tudi ostale vitamine kot so E, B1, in B2.

Zdravstveno je dokazano, da gozdne borovnice pozitivno vplivajo na naše zdravje, zato pri našem prehranjevanju ne smejo izostati.

Borovničeva marmelada

Pripomočki za pripravo borovničeve marmelade:

  • kozarčki za vlaganje
  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo borovničeve marmelade

Za 6 kozarcev po 210 ml:

  • 1 kg gozdnih borovnic
  • 400 g belega sladkorja
  • 25 g Želina ali druge vrste želirnega sredstva

Postopek za pripravo borovničeve marmelade

Borovnice praviloma ne operemo, ampak jih samo dobro pregledamo in odstranimo vse zelene dele, kot so peclji in listi, pa tudi vse druge gozdne dodatke, ki se najdejo me borovnicami.

Borovničeva marmelada

Prebrane borovnice stresemo v lonec, jih najprej malo pretlačimo, da izpustijo malo soka in jih na štedilniku med mešanjem segrevamo do vretja, potem pa jih s paličnim mešalnikom dobro sesekljamo.

Borovničeva marmelada

Ko so borovnice sesekljane, jim med vretjem dodamo želin ali drugo vrsto želirnega sredstva, ki ga zmešamo z 3 žlicami sladkorja, da se enakomerno porazdeli po borovničevi masi, nato pa dodamo še preostali sladkor.

Borovničeva marmelada

Borovničevo marmelado med stalnim mešanjem kuhamo še 4 do 5 minut, čas je odvisen tudi od navodil, ki so napisana na embalaži želirnega sredstva. Marmelado polnimo v čiste kozarce na kovinski podlagi, če kozarcev predhodno ne segrevamo, dva do tri milimetre do roba, jih tesno zapremo s pokrovčki in jih za par minut obrnemo na pokrovček.

Borovničeva marmelada

Pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohlajajo in ohlajene tudi opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, posebno, če kuhamo več vrst marmelad.

Borovničeva marmelada

Tudi iz sadežev iz gozda se da pripraviti čudovito marmelado. Lučka Glaser

Borovnice lahko uporabimo tudi za čudovite sladice in shranke:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor