Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice)
Marmelada iz jagodičevja je pripravljena brez dodanega sladkorja ter v pečici. Je okusna vitaminsko in mineralno bogata in sladka marmelada, saj vse vrste jagodičevja vsebuje dovolj sladkorja, da si pripravimo marmelado brez dodanega sladkorja, ki je primerna tudi za diabetike, seveda v zmernih količinah.
Jagodičevje zori ob različnem časovnem obdobju, zato je priporočljivo, da ga shranjujemo v zamrzovalniku in tako imamo v času, ko jagodičevja ni na razpolago pripravljen shranek za pripravo različnih dobrot, ali pa iz njega enostavno skuhamo marmelado.
Jagodičevje je znano po svojem močnem antioksidantnem delovanju. Antioksidanti so snovi, ki nevtralizirajo delovanje zdravju škodljivih prostih radikalov.
Pripomočki za marmelado iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice)
- lonec ali visok pekač
- pečica
- kuhalnica
- lij
- zajemalka
- kozarčki za vlaganje s pokrovčki
- kuhinjska krpa ali brisača
- etikete in pisalo
- posodica za merjenje tekočin
Sestavine za marmelado iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice)
Za deset 210 ml kozarcev:
- 1000 ml malin (zamrznjenih ali svežih)
- 1000 ml borovnic (zamrznjenih ali svežih)
- 1000 ml robidnic (zamrznjenih ali svežih)
- 1000 ml rdečih in zelenih kosmulj (zamrznjenih ali svežih)
- 1000 ml vrtnih jagod (zamrznjenih ali svežih)
- 1000 ml črnega in rdečega ribeza (zamrznjenega ali svežega)
Priprava marmelade iz jagodičevja iz pečice, brez sladkorja
Vse vrste jagodičevja stresemo v primerno velik lonec ali pekač, lahko je zamrznjeno ali sveže, če je jagodičevje sveže, ga je potrebno pred tem očistiti vseh zelenih listkov, pecljev in smeti, saj se jagodičevje ne opere in ga je potrebno nabirati v lepem suhem vremenu.
Lonec z jagodičevjem postavimo v ventilatorsko pečico, segreto na 200 °C (klasična peka) in, ko začne masa za marmelado vreti, jo pečemo še 120 minut. Med postopkom pečenja maso jagodičevja večkrat premešamo, a previdno, saj je vse skupaj zelo vroče.
Pečena marmelada iz jagodičevja se prostorninsko zelo zmanjša, saj veliko tekočine v času pečenja izhlapi, ostane pa pečeno sadje, ki je bolj sladko, del vitaminov in minerali (z toplotno obdelavo, ki je višja od 120°C jagodičevje ohrani vitamin D, delno pa se izgubijo vitamini C, B1 in A. Minerali pa se izgubijo, če bi tekočino, to je sadni sok odlili, saj njim odtečejo vsi minerali).
Pripravljeno marmelado iz jagodičevja polnimo na kovinski podlagi, v čiste steklene kozarce za vlaganje, ki naj bodo segreti vsaj na sobno temperaturo, da nam med polnjenjem ne počijo. Takoj jih zapremo s pokrovčki in za dve do tri minute obrnemo na pokrovček.
Tako napolnjene kozarčke pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in pustimo preko noči, da se počasi ohladijo. Napolnjene ohlajene kozarce opremimo z nalepko s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Uporabnost marmelade iz jagodičevja je najmanj eno leto.
Sladkajte se brez dodanega sladkorja za ohranjanje zdravega življenja. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za uporabo jagodičevja:
- Kosmulje v kompotu.
- Jagode v lastnem soku.
- Čaj iz robidnic.
- Ribez na pudingu s smetano.
- Borovničev zavitek s skuto.
- Ajdova rolada z borovnicami.
- Panakota z jogurtom.