Malinova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Malinova marmelada je zelo okusna in sladka, njena barva pa zapeljivo rdeča. Uporabimo jo lahko za pripravo raznih vrst peciva, ali kot samostojni namaz. Na malinjakih rastejo maline prosto v naravi, posadimo pa jih lahko tudi na vrtu.

Maline so bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov. Več o malinah si lahko preberete na povezavi: Malina ali malinjak.

Pripomočki za pripravo malinove marmelade:

  • skleda
  • lonec
  • cedilo
  • pasirka ali gaza (ni nujno)
  • žlica
  • skodelica
  • tehtnica
  • tlačilka
  • lonček
  • kozarci s pokrovčki
  • etikete s pisalom
  • brisača

Sestavine za pripravo malinove marmelade

Za približno štiri 210 ml kozarce:

  • 1000 g rdečih malin
  • 25 g Želina 3:1 (ali druge vrste  želirnega pripravka)
  • 330 g belega sladkorja

Postopek za pripravo malinove marmelade

Maline dobro preberemo, odstranimo vse peclje in smeti, če smo jih kupil na tržnici, jih splaknemo pod tekočo vodo in jih za kakšno uro pustimo v cedilu, da voda odteče. Tako pripravljene maline stresemo v lonec in jih s tlačilko pretlačimo, da spustijo sok in tako ni potrebno dodajati vode.

Za pripravo manj sladke marmelade uporabimo Želin 3:1,  v posodici zmešamo želin in dve žlici sladkorja, ki jih odvzamemo od celote sladkorja.

Maline loncu kuhamo na zmernem ognju pretlačene maline približno deset minut, da se maline razpustijo, nato med stalnim mešanjem dodamo mešanico Želina in sladkorja in nato še preostanek sladkorja. Med kuhanjem z žlico pobiramo in odstranjujemo smetano, ki se nabira ob robu lonca. Marmelado kuhamo še petnajst do dvajset minut, nato začnemo polniti čiste kozarce na kovinski podlagi, če kozarčkov nimamo segretih, da nam ne počijo. Kozarčke napolnimo šest do osem milimetrov do roba, jih takoj, še vroče zapremo in za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Opomba avtorice
Če želimo marmelado pripraviti brez pešk jo ročno precedimo skozi gazo ali pa spasiramo s pasirko preden dodamo želin in sladkor. Vedno uporabimo dobro pomite kozarce in nove pokrovčke.

Napolnjene kozarčke naložimo z razmakom dva do tri centimetre na prostor, kjer se bodo pokriti počasi ohlajali, ohlajene kozarce  opremimo z etiketo, na katero napišemo vsebino in čas shranka. Tako pripravljena marmelada, ki je  shranjena v temnem neogrevanem prostoru, je uporabna najmanj dve leti.

Malinova marmelada je kot shranek odlična poslastica za vse generacije. Lučka Glaser

Pripravimo si lahko najrazličnejše marmelade, tu je nekaj predlogov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor