Maslen mlečni kruh
Print Friendly, PDF & Email

Maslen mlečni kruh je kruh odličnega okusa, s hrustljavo zapečeno skorjico in nežno mehko sredico. Pripravljamo ga izključno z mlekom in maslom in je zaradi svojega okusa je prav posebno dober za pripravo sendvičev. Prav tako se bo maslen mlečni kruh prilegel ob kakšni omaki, jogurtu ali ribjem namazu. Sledite temu receptu in si pripravite zares dober maslen mlečni kruh, ki bo zadostoval za 4 osebe ali več, saj bomo pripravili 1 kg slastnega hrustljavega kruha.

Pripomočki za maslen mlečni kruh:

  • pekač velikosti približno 34x 24 lahko je tudi okrogli premera 24 cm, v kolikor želite obliko pogače.
  • posoda za vzhajanje testa ali kruhomat ali kuhinjski robot.

Sestavine maslen mlečni kruh:

  • 600 ml mleka
  • 70 g masla
  • 1 kg bele gladke moke tip 500 ali druge moke za pripravo kruha*
  • 3 čajne žličke soli
  • 3 velike žlice sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa

* Po želji lahko dodamo k navadni beli moki koruzno ali ajdovo moko kot sem to naredila jaz v tem receptu. V tem primeru dodamo 900 g bele gladke moke in 100 g ajdove ali koruzne moke.

Kako pripravimo maslen mlečni kruh

Vzamemo posodo v kateri bomo zamesili, lahko si pomagamo tudi s kruhomatom ali kuhinjskim robotom in vanjo najprej vlijemo 600 ml mleka, v mleko dodamo sol in maslo.

Sedaj dodamo 1 kg moke in po moki potrosimo 3 velike jušne žlice sladkorja in 1 vrečko suhega kvasa.

Če testo pripravljamo v kruhomatu ga vklopimo na program za pripravo testa, ki traja približno eno uro in pol kar pomeni, da se testo v kruhomatu pregnete in 1x vzhaja. V tem primeru testo pripravljeno v kruhomatu vzhajamo 40 minut in po oblikovanju še 20.

Če ga pripravljamo v posodi za vzhajanje, vse sestavine dobro premešamo in z rokami pregnetemo testo ali pa, če imamo to možnost, gnetenje prepustimo kuhinjskemu robotu. Tako pregneteno testo pustimo v posodi, ki jo pokrijemo in testo vzhajamo približno uro in pol. Oziroma tako dolgo, da testo narase dvakratno.

V kolikor bomo postavili posodo s pregnetenim testom na toplo ob pečici bo čas vzhajanja krajši. Ko čas vzhajanja poteče in se količina testa v posodi za vzhajanje podvoji, na pomokano površino stresemo testo in ga ponovno pregnetemo. Testo vrnemo v posodo za vzhajanje in pustimo še 40 minut.

Po poteku tega časa vzamemo pekač in njegovo dno ter robove premažemo z maslom ali oljem. Testo oblikujemo po velikosti pekača in damo v pekač, s pomočjo noža testo površinsko zarežemo po dolžini in širini, da z zarezami oblikujemo manjše kvadratke, ki bodo predstavljali manjše kruhke. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo za približno 20 minut.

Med tem časom segrejemo ventilacijsko pečico na 160 °C. Ko poteče čas vzhajanja, pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 40 minut.

Svetujem vam da, čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici. Maslen mlečni kruh po poteku časa pečenja vzamemo iz pečice in ga poškropimo z vodo.

Pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo ter počakamo, da se ohladi.

Maslen mlečni kruh je pripravljen in ker smo ga rped peko zarezali na manjše kose, ga lahko enostavno trgamo.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor