Češnjeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Češnjeva marmelada je zelo okusna, z značilnim okusom in vonjem po češnjah, njeno sladkobnost pa si lahko uravnavamo sami z dodanim sladkorjem pri kuhanju marmelade. V prehrambenih trgovinah lahko kupimo različne želirne dodatke za enostavnejše kuhanje marmelade in z njimi zelo skrajšamo čas kuhanja, podaljšamo obstojnost in kompaktnost.

Češnja je privlačna, zapeljiva in okusna, je sadež pozornosti in ljubezni zato si pripravite shranke iz češenj. Češnje so nizkokalorično živilo, saj 100 gramov tega okusnega sadeža vsebuje le 67 kalorij, so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

Češnjeva marmelada

Pripomočki za pripravo češnjeve marmelade

  •  stekleni kozarčki s pokrovčki
  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo češnjeve marmelade

Za 12 kozarčkov po 210 ml:

  • 3 kg češenj
  • 900 g belega sladkorja
  • 3 vrečke po 25 g želirnega sredstva (npr. Želin ali druga blagovna znamka)

Priprava češnjeve marmelade

Češnje dobro operemo, jim najprej odstranimo peclje, nato pa tudi peške, za odstranjevanje pešk si lahko pomagamo s strojčkom ali pa to storimo ročno, važno je, da so vse peške res odstranjene.

Češnjeva marmelada

Razkoščičene češnje stresemo v lonec, jih malo pretlačimo ali pa s paličnim mešalnikom nekoliko spasiramo, da izpustijo sok in že jih lahko začnemo na zmernem ognju segrevati. Ko se delno zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo tekočo kašasto maso in pustimo, da zavre.

Da lažje stresemo želirno sredstvo v lonec in, da se bo enakomerno porazdelil v češnjevi masi, ga v kozarčku zmešamo z 2 do 3 žlicam belega sladkorja, ki ga odvzamemo od celote.

Češnjeva marmelada

Ko češnjeva masa zavre, najprej med stalnim mešanjem dodamo mešanico želina in sladkorja, nato pa še preostali beli sladkor. Med stalnim mešanjem kuhamo še 4 do 5 minut, oziroma po navodilu proizvajalca želirnega sredstva.

Marmelado polnimo na kovinski podlagi, če čistih kozarčkov nismo segrevali pred polnjenjem, da nam ne počijo. Kozarčke polnimo 2 do 3 mm do roba in, ko jih zapremo, jih za par minut obrnemo na pokrovček.

Češnjeva marmelada

Napolnjene kozarčke pravilno obrnemo in jih pokrijemo z brisačo ali kuhinjskim prtičkom, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarčke shranimo v temen neogrevan prostor, če pa kuhamo več vrst marmelad, kozarčke še opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljena marmelada je uporabna najmanj eno leto.

Češnjeva marmelada

Češnje niso zapeljive samo na drevesu ali v košari, tudi marmelada iz češenj  nas z barvo in okusom razvaja. Lučka Glaser

Iz češenj si lahko pripravimo različne dobrote:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor