Jabolčna čežana za ozimnico
Jabolčna čežana za ozimnico je shranek, ki ga lahko uporabljamo celo leto kot prilogo mesnim jedem, krompirju, testeninam ,… za pripravo slaščic ali pa kot dodatek k sadnim kupam …
Jabolko je sadje, ki vsebuje polno ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Jabolk ne lupimo, saj tudi lupine jabolk vsebujejo veliko vlaknin in tudi vitaminov, med katerimi je najbolj poznan B kompleks, vitamin C, B6, K, od mineralov pa mangan, kalij in železo.
Slovenija ima zelo ugodno lego za rast jablan, ki jim ustreza zmerno toplo podnebje in porazdeljene padavine skozi vse leto, zato so jabolka v Sloveniji na prvem mestu pridelanega sadeža.
Pripomočki za pripravo jabolčne čežane za ozimnico
- mesoreznica
- kozarci s pokrovčki
Sestavine za pripravo jabolčne čežane za ozimnico
Za 6 kozarcev po 720 ml:
- 3000 g očiščenih jabolk, lahko različnih vrst
- 1000 ml vode
- 10 g citronske kisline
- 50 g sladkorja
- 2 g mletih klinčkov
Postopek za pripravo jabolčne čežane za ozimnico
Nabrana jabolka pregledamo, odstranimo nedozorela in nagnita in jih dobro operemo v stoječi vodi.
Oprana jabolka naložimo na cedilo, da voda odteče in se jabolka delno posušijo.
Oprana jabolka razrežemo, odstranimo peclje, muho in sredinski semenski del. Jabolk ni potrebno olupiti, odstranimo samo poškodovani del in črne pike, ki se pojavljajo na jabolku. Narezana jabolka zmeljemo na mesoreznici in jih naložimo v lonec.
Mletim jabolkom dodamo začimbe in sladkor, dobro premešamo in kuhamo med stalnim mešanjem na zmernem ognju 5 – 7 minut.
Kuhano jabolčno čežano vročo polnimo v čiste segrete kozarce 2 do 3 mm do roba in jih takoj zapremo, če kozarcev nismo segrevali jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, uporabnost jabolčne čežane je najmanj eno leto.
Ne pustite, da vam jabolka gnijejo, spremenite jih v čežano. Lučka Glaser
Jabolka in drugo vrsto sadja lahko shranite tudi drugače:
Različne slaščice, obroki in napitki z dodanimi jabolki:
- Jabolčna čežana s pire krompirjem.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Jabolčna omleta.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Pecivo lene gospodinje z jabolki.
- Jabolčna pita na hitro.
- Lahka jabolčna pita.
- Biskvitno pecivo s sadnim pudingom.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Jabolčni zavitek brez sladkorja.
- Jabolčni zavitek.
- Jabolčni ocvirkov zvitek.
- Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.
- Okusen in slasten zavitek brez sladkorja.