Jabolčna čežana za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna čežana za ozimnico je shranek, ki ga lahko uporabljamo celo leto kot prilogo mesnim jedem, krompirju, testeninam ,… za pripravo slaščic ali pa kot dodatek k sadnim kupam …

Jabolko je sadje, ki vsebuje polno ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Jabolk ne lupimo, saj tudi lupine jabolk vsebujejo veliko vlaknin in tudi vitaminov, med katerimi je najbolj poznan B kompleks, vitamin C, B6, K, od mineralov pa mangan, kalij in železo.

Slovenija ima zelo ugodno lego za rast jablan, ki jim ustreza zmerno toplo podnebje in porazdeljene padavine skozi vse leto, zato so jabolka v Sloveniji na prvem mestu pridelanega sadeža.

Jabolčna čežana za ozimnico

Pripomočki za pripravo jabolčne čežane za ozimnico

  • mesoreznica
  • kozarci s pokrovčki

Sestavine za pripravo jabolčne čežane za ozimnico

Za 6 kozarcev po 720 ml:

  • 3000 g očiščenih jabolk, lahko različnih vrst
  • 1000 ml vode
  • 10 g citronske kisline
  • 50 g sladkorja
  • 2 g mletih klinčkov

Postopek za pripravo jabolčne čežane za ozimnico

Nabrana jabolka pregledamo, odstranimo nedozorela in nagnita in jih dobro operemo v stoječi vodi.

Jabolčna čežana za ozimnico

Oprana jabolka naložimo na cedilo, da voda odteče in se jabolka delno posušijo.

Jabolčna čežana za ozimnico

Oprana jabolka razrežemo, odstranimo peclje, muho in sredinski semenski del. Jabolk ni potrebno olupiti, odstranimo samo poškodovani del in črne pike, ki se pojavljajo na jabolku. Narezana jabolka zmeljemo na mesoreznici in jih naložimo v lonec.

Jabolčna čežana za ozimnico

Mletim jabolkom dodamo začimbe in sladkor, dobro premešamo in kuhamo med stalnim mešanjem na zmernem ognju 5 – 7 minut.

Jabolčna čežana za ozimnico

Kuhano jabolčno čežano vročo polnimo v čiste segrete kozarce 2 do 3 mm do roba in jih takoj zapremo, če kozarcev nismo segrevali jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo.

Jabolčna čežana za ozimnico

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, uporabnost jabolčne čežane je najmanj eno leto.

Jabolčna čežana za ozimnico

Ne pustite, da vam jabolka gnijejo, spremenite jih v čežano. Lučka Glaser

Jabolka in drugo vrsto sadja lahko shranite tudi drugače:

Različne slaščice, obroki in napitki z dodanimi jabolki:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor