Hitro pripravljena slivova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Hitro pripravljena slivova marmelada je shranek, ki ga pripravimo, ko nam primanjkuje časa za dolgotrajno kuhanje in mešanje marmelade. Slive so sadež, iz katerega se da skuhati marmelado na več načinov in eden od teh je res enostaven, hiter in tudi marmelada je kvalitetna in okusna, čeprav je dodan samo beli sladkor, lahko pa uporabite tudi rjavi sladkor.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomaga pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

Pripomočki za pripravo slivove marmelade:

  • skleda za slive
  • posoda za pranje
  • krožnik
  • mesoreznica
  • lonec
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • lij
  • kozarčki s pokrovom za vlaganje
  • odeja ali kuhinjska krpa
  • etiketa in svinčnik

Sestavine za pripravo slivove marmelade

Za 6 kozarcev 140 ml:

  • 1,5 kg sliv stehtanih s koščicami vred
  • 100 ml vode
  • 0,75 kg belega ali rjavega sladkorja

Postopek za pripravo slivove marmelade:

Nabrane slive pregledamo, odstranimo slabe slive in peclje, jih stehtamo in jih dobro operemo.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

Odstranimo koščice, pri tem pazimo, da so koščice res odstranjene, ker drugače lahko poškodujemo mesoreznico, slive zmeljemo in s tem omogočimo, da je marmelada hitreje kuhana, ker ni potrebno čakati, da se slive razpustijo.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

V lonec vlijemo vodo, počakamo, da se segreje voda in nato stresemo v lonec zmlete slive, z vodo preprečimo, da se zmlete slive takoj na začetku ne primejo na dno posode. Kuhamo na zmernem ognju 30 minut in med vrenjem večkrat  premešamo, lonca ne pokrivamo, da izhlapi čim več tekočine, nato dodamo sladkor, pokuhamo še 5 minut, da se sladkor stopi in slivova marmelada je pripravljena za polnjenje v kozarce.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za vlaganje hitre slivove marmelade. Kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem ne bodo počili, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in tudi na ta način nam kozarček ne bo počil. Kozarčke polnimo s pomočjo lija do vrha, jih tesno zapremo s pokrovčkom in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček (na glavo). Po nekaj minutah kozarčke ponovno obrnemo in jih zlagamo na prostor, kjer jih bomo pokrili in počakali, da se ohladijo.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

Po najmanj 24 urah oziroma, ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo, s podatkom o vsebini in času shranka, postavimo jih v prostor, kjer ne bodo izpostavljeni segrevanju in močni svetlobi. Uporabnost hitro kuhane marmelade iz sliv z dodanim sladkorjem je najmanj dve leti.

hitro-pripravljena-slivova-marmelada

Oglejte si tudi ostale recepte mojih marmelad:

Iz sliv lahko hitro skuhamo dobro marmelado in ne samo slivovko,Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor