Vinogradniške breskve v čežani
Print Friendly, PDF & Email

Vinogradniške breskve v čežani si pripravimo takrat, ko nam breskve bogato obrodijo in ker sadeži niso obstojni, saj začnejo hitro gniti, jih shranimo kot čežano.

Posebnost vinogradniških breskev je, da zrastejo iz koščic, ki niso cepljene in so odporne na vse vrste bolezni, ki rade napadajo breskve.

Breskova čežana za ozimnico je shranek, ki ga lahko uporabljamo celo leto kot sestavino za pripravo različnih slaščic ali pa kot del sadnih kup.


Vinogradniške breskve v čežani

Pripomočki za pripravo vinogradniških breskev v čežani

  • palični mešalnik
  • kozarci za vlaganje

Sestavine za pripravo vinogradniških breskev v čežani

Za 6 kozarcev po 720 ml:

  • 3000 g vinogradniških breskev
  • 100 g sladkorja
  • 10 g mletega cimeta
  • 2 g mletih klinčkov
  • 10 g citronke

Postopek za pripravo vinogradniških breskev

Pobrane breskve dobro operemo, jih naložimo na cedilo, da voda odteče in se delno posušijo.  V loncu segrejemo vodo in ko zavre, vanj stresemo oprane breskve za 2 do 3 minute.

Vinogradniške breskve v čežani

Nato breskve poberemo iz lonca in jih olupimo. Olupljene breskve, ki smo jim odstranili koščice, damo v lonec in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko tekočo maso.

Vinogradniške breskve v čežani

Breskovi masi dodamo začimbe in sladkor, dobro premešamo in kuhamo še 10 minut. Kuhano breskovo čežano polnimo v čiste kozarce na kovinski podlagi, da nam kozarci ne počijo, napolnimo 2 do 3 mm do vrha, napolnjene kozarce pa takoj zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se kozarci počasi ohladijo.

Če kozarcev ne polnimo na kovinski podlagi, je priporočljivo, da jih pred polnjenjem segrejemo.

Vinogradniške breskve v čežani

Ohlajene napolnjene  kozarce  opremimo z etiketo o vsebini in času shranka in jih shranimo v čistem, temnem, neogrevanem prostoru. Uporabnost tako shranjene čežane je najmanj eno leto.

Vinogradniške breskve v čežani

Vse gospodinje smo lahko ponosne pri samopreskrbi, zato si pripravimo shranke, s katerimi si bomo skrajšali dolge zimske dni. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo shrankov iz sadja:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor