Robidova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Robidova marmelada je zelo okusna in v kulinariki zelo zaželena, saj iz nje lahko pripravimo čudovite slaščice ali pa jo preprosto namažemo na kruhu. V robidovih jagodah se nahaja veliko vitaminov kot so: A, B1, B2, največ pa je vitamina C. Črni plodovi robid pa vsebujejo tudi kalij, fosfor, magnezij in železo.

Robida raste prosto v naravi, veje in listi so zelo bodeči in nabiranje robid ni prijetno, lahko pa jih gojimo tudi doma, gojene niso bodeče in je njihovo nabiranje prav prijetno.

Pripomočki za pripravo robidove marmelade

  • skleda
  • sokovnik ali ročna pasirka
  • lonec
  • tehtnica
  • kozarčki s pokrovom
  • lij
  • žlica
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • tehtnica
  • brisača ali kuhinjska krpa
  • etikete s pisalom

Sestavine za pripravo robidove marmelade

Za 6 kozarcev po 210 ml:

  • 1000 g robidnic
  • 25 g želirnega sredstva (npr. Želin)
  • 330 g belega sladkorja

Priprava robidove marmelade

Robide nabiramo v suhem vremenu, da vsebujejo čim manj vode, že med nabiranjem poskrbimo, da so robide zrele, brez listja in smeti, da nam jih ni potrebno ponovno prebirati. Robide zorijo zelo počasi, ko so nekatere jagode že zrele, so se druge komaj začele barvati. Najbolj enostavno je, da robide sproti obiramo in jih zamrznemo, ko je obiranja konec, se odločimo kako jih bomo koristno predelali in si pripravimo shranke, ki so nam najljubši.

Robide vsebujejo veliko pečk, zato je priporočljivo, da z pomočjo sokovnika ali ročne pasirke izločimo iz pečke.

V skledi zmešamo želirno sredstvo in sladkor in ga med stalnim mešanjem dodamo v lonec, v katerega smo vlili sok robid. Lonec postavimo na štedilnik in med stalnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju tri do pet minut, oziroma po navodilu proizvajalca želina.

Kuhano vročo robidovo marmelado polnimo v čiste kozarce na kovinski podlagi, če kozarcev nismo pred polnjenjem segreli, da nam kozarci ne počijo. Kozarce napolnimo dva do tri mm do vrha, jih zapremo s čistim nepoškodovanim pokrovčkom in jih za pet do deset minut obrnemo na pokrovček. Tako napolnjene kozarce pravilno obrnemo in jih pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo.

Ohlajene kozarce opremimo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temen neogrevan prostor, tako pripravljena in shranjena robidova marmelada je uporabna najmanj dve leti.

Ideja
Ostanek robid, ki je nastal pri sokovniku ali pasirki lahko zamrznemo in uporabimo za barvanje pirhov ob velikonočnih praznikih.

Robidnice so najlepši in najbolj koristen pridelek v naravi ali v vrtu. Lučka Glaser

Preberite kako lahko pripravimo:

In različne domače marmelade:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor