Slivova marmelada za diabetike
Print Friendly, PDF & Email

Marmelado se lahko pripravi tudi z zrelimi slivami in tako, da jo sladkamo s stevio. Takšno marmelado lahko uživajo tudi ljudje z diabetesom, ker ne vsebuje belega, želirnega ali rjavega sladkorja. Ta marmelada vsebuje samo fruktozo iz sliv in je veliko manj kalorična kakor marmelade, pripravljene po klasičnem postopku. V marmeladi je zgoščen sadni delež in 100% sadje. Tudi diabetiki imamo radi pestrost jedilnika in občasno tudi kakšno palačinko iz črne moke  in namazano s slivovo marmelado, zraven pa lahko ponudimo: enolončnico z jurčkizelenjavna enolončnicaenolončnica iz ohrovta ali grahova juha z rižem ali zdravilna prežganka, lahko pa enostavno namažemo kos črnega ali polnozrnatega kruha in imamo zajtrk  ali malico.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomaga pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Marmelado s slivami in stevio lahko uživamo tudi za uravnavanje telesne teže, ker je manj kalorična. To marmelado moramo vročo naložiti v kozarčke in jo nepredušno zapreti in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali odejo, da se počasi ohlaja. Vsebina kozarca se ohladi in zato skrči. Tako nastane brezzračen prostor, zaradi katerega se pokrov prisesa na kozarec. Kakor pri vsake konzerviranju, je tu važna skrajna čistoča posode, sadja, prostora in kozarčkov s pokrovčki.

Slivova marmelada za diabetike

Slivova marmelada za diabetike – pripomočki:

 • posoda za pranje
 • nož
 • žlica
 • cedilo
 • mesoreznica
 • lonec
 • kuhalnica
 • lij
 • zajemalka
 • kuhalnica
 • tehtnica
 • kuhinjska krpa ali mala odeja

Slivova marmelada za diabetike – sestavine:

 • 2 kg sliv
 • 2 kavni žlici stevie ( 6-7 g )

Slivova marmelada za diabetike – priprava:

Slivam najprej potrgamo peclje in odstranimo liste in ostale smeti, naložimo jih v posodo zalijemo z vodo in operemo, da so čiste. Naložimo jih v cedilo in malo pustimo, da odvečna voda odteče. Le sveže in čvrsto sadje nam bo dalo dober shranek.

Z manjšim nožem zarežemo, da lahko slivo razpolovimo in odstranimo koščico. Nekateri tudi s pritiskom na vrhnji in spodnji del slive prepolovijo sadež in izločijo koščico. Vendar je naporneje, kakor z nožem in pri večji količini sliv bolijo prsti.

Slivova marmelada za diabetike

Ko slive pripravimo, da so brez koščic jih zmeljemo z mesoreznico. Zmlete slive se hitreje skuhajo in razpustijo in je marmelada kuhana veliko prej kakor s celimi slivami.

Slivova marmelada za diabetike

Maso iz sliv damo v lonec in pristavimo na štedilnik, občasno mešamo in pazimo, da se ne prime dna posode. Najboljše so kuhalnice, ki imajo spodnji del raven in lahko preverjamo dno lonca, kuhamo nepokrito, da vre eno uro potem dodamo dve kavni žlički stevie (6-7 g ) in kuhamo še pol ure.

Slivova marmelada za diabetike

Velikokrat premešamo, da izhlapi tekočina iz marmelade. Med kuhanjem pripravimo kozarčke, ki naj bodo majhni, da po odprtju marmelado porabimo v enem tednu. Pred polnjenem z žlico poizkusimo ali je za nas dovolj sladka, če ni, lahko dodamo še malo stevie. Pri polnjenju vroče marmelade si pomagamo z zajemalko in lijčkom in kozarčki naj bodo na kovinski podlagi, da ne počijo, če pa nimate kovinske podlage lahko kozarček postavite pred polnjenjem na vlažno kuhinjsko krpo in v kozarček date kovinsko žlico. Kozarčke moramo hitro polniti, da se marmelada ne ohladi. Učinek konzerviranja bo ugoden le, če bo marmelada, ko kozarec zapremo, vroča vsaj 80 stopinj Celzija.

Kozarčke hitro zapremo in obrnemo na pokrovčke, da se tudi pokrovček sterilizira. Ko napolnimo vse kozarčke po 10 minutah obrnemo kozarčke, da so pokrovčki na vrhu in jih dobro pokrijemo, da se počasi ohlajajo in je marmelada dobro konzervirana.

Slivova marmelada za diabetike

Tako kuhano marmelado je možno imeti shranjeno za uporabo več ko leto dni vendar, ko se odpre kozarček, ga moramo imeti shranjenega v hladilniku in porabiti približno v enem tednu.

Veliko dobrih shrankov vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor