Okusna korenčkova juha s kurkumo
Nekajkrat na leto se odločim za kratko razstrupljanje telesa in vedno eksperimentiram z zdravimi recepti, ki ne bodo nasitili samo mojega telesa, ampak tudi moj okus. In sem končno našla pravi recept! Ta okusna korenčkova juha s kurkumo vsebuje prava hranila za boj proti vsem vnetjem v telesu, hkrati pa lahno čisti tudi vaša jetra. Koža bo zaradi tega bolj sijoča in trebušček bo zadovoljno predel. In vse to zdravje zapakirano v hitro narejeno slastno skledo juhe za vso družino.
Okusna korenčkova juha s kurkumo – pripomočki:
- palični mešalnik ali blender
Okusna korenčkova juha s kurkumo – sestavine
Za 3 osebe:
- 500 g korenja
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 jušni žlici kurkume v prahu
- 1 jušna žlica ingverja v prahu
- 1 jušna žlica jabolčnega kisa
- 700 ml jušne osnove (jaz sem uporabila piščančjo. Lahko jo naredite sami, kupite že narejeno ali pa vroči vodi dodate 2 jušni kocki.)
Okusna korenčkova juha s kurkumo – postopek
V večji lonec zlijte olje in ga segrejte. Dodajte nasekljano čebulo in kuhajte toliko časa, da postekleni. Nato dodajte še sesekljan česen in kuhajte še par minut. Med tem časom olupite korenje in ga narežite na kose ter stresite v lonec.
V odprti posodi kuhajte 10 minut, tako da se korenje naužije okusov. Vmes večkrat premešajte.
Dodajte kis, kurkumo in ingver.
Vse skupaj prelijte z jušno osnovo in dobro premešajte.
Posod pokrijte s pokrovko, zvišajte temperaturo na štedilniku in počakajte, da vse skupaj zavre.
Nato temperaturo močno znižajte in naj se juha kuha nadaljnjih 20 minut v zaprti posodi.
Korenje se bo zmehčalo.
Odstavite posodo s štedilnika ter s paličnim mešalnikom ali blenderjem juho zmiksajte tako, da dobite gladko zmes. Jaz pred miksanjem iz posode odvzamem eno zajemalko korenja in s tem kasneje zalijem zblendano juho, tako da vse skupaj še malo hrustlja.
Juha z lahkoto počaka nekaj dni v hladilniku, pazite le, da je ne shranite v beli posodi, saj je kurkuma barvilo in lahko ostanejo madeži. Zato tudi takoj po miksanju sperite palični mešalnik ali blender, da se ne obarva. Pazite tudi kako blendate, da juha ne šprica naokrog ter po vaših oblačilih.
Ko sem sama prvič kuhala to juho, priznam, sem si mislila, kaj mi je tega treba, saj ta zdrava hrana res ni okusna. Ampak oh, kako sem se uštela! Juho, ne da jo obožujem samo jaz, ampak me cela družina prosi, da jo ponovno skuham. Zdravje je vedno na prvem mestu, če je pa še slastno, pa lahko še toliko bolj uživamo v zdravem prehranjevanju in s polnimi želodčki.