Kutinova marmelada in sok
Print Friendly, PDF & Email

Kutinova marmelada in sok sta čudovita shranka, ki ju pripravimo istočasno in tako sadež kutine v celoti uporabimo. Kutine dozorijo pozno v jeseni in je priporočljivo, da jih po obiranju še skladiščimo toliko časa, da dobijo lepo rumeno barvo.

Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov. Posebnost tega sadeža je ta, da jih je treba obvezno toplotno obdelati, saj surove praktično niso užitne. Kutina ima največ zdravilnih sestavin v olupku in sredici skupaj s peškami in največ koristi od njih bomo imeli, če jih v celoti toplotno obdelamo.

Kutinova marmelada in sok

Pripomočki za pripravo kutinove marmelade in soka:

  • kozarci s pokrovčki
  • steklenice z zamaški
  • palični mešalnik

Sestavine za kutinovo marmelado in sok

Za 6 kozarcev po 350 ml marmelade in za 6 l soka:

  • 4000 g kutin
  • 600 g sladkorja
  • 2 limoni
  • 1 cimetova palčka
  • 2 žlički citronske kisline
  • 6 l vode

Priprava kutinove marmelade in soka

Nabrane kutine dobro operemo, pri tem si pomagamo z grobo kuhinjsko gobico (naj bo nova), saj imajo kutine po površini tanko plast mahu. Oprane kutine razrežemo na rezine, odstranimo sredinski semenski del s peškami, katerega ne zavržemo, ampak odrezke dajemo v lonec in jih prelijemo s 3 litri vode. Rezine sadeža pa dajemo v drug lonec, v katerega smo nalili 3 litre vode in dodali citronsko kislino, da narezane kutine ne porjavijo preveč.

Kutinova marmelada in sok

Razrezanim kutinam, katerim smo že dolili 3l vode in citronko, dodamo še cimetovo palčko, sok limone in kuhamo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da kutine postajo mehke, cca. 30 minut. Tudi obrezke kutin, torej semenske dele, skuhamo v 3 litrih vode, kuhamo v pokriti posodi 30 minut.

Kutinova marmelada in sok

Kuhanim kutinam najprej odstranimo palčko cimeta, odlijemo vso tekočino, ki jo ujamemo in shranimo, dodamo sladkor in s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gosto, gladko tekočo maso.

Kutinova marmelada in sok

Še vročo kutinovo marmelado polnimo v kozarce (na kovinski podlagi, če nismo predhodno segrevali kozarcev). Kozarce polnimo 2 do 3 mm do vrha in jih takoj zapiramo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno zložimo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo.

Kutinova marmelada in sok

Sedaj se lotimo še soka. Najprej precedimo tekočino, v kateri smo kuhali ostanke od čiščenja kutin, pri tem si lahko pomagamo s cedilom za juho, gazo ali svileno ruto. V lonec natočimo precejeni sok, nato dodamo še sok, ki smo ga odlili pri kuhanju marmelade, premešamo in zavremo za 2 do 3 minute in še vroče polnimo v steklenice, po enakem postopku kot marmelado.

Kutinova marmelada in sok

Ohlajene kozarce in steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, če jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru je njihova uporabnost najmanj eno leto.

Kutinova marmelada in sok

Kutina je sadje, ki zelo pozno dozori, in po obiranju se mora še omediti, da lahko pripravimo okusen shranek. Lučka Glaser

Marmelade in sokove pa lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor