Kutinova marmelada in sok
Kutinova marmelada in sok sta čudovita shranka, ki ju pripravimo istočasno in tako sadež kutine v celoti uporabimo. Kutine dozorijo pozno v jeseni in je priporočljivo, da jih po obiranju še skladiščimo toliko časa, da dobijo lepo rumeno barvo.
Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov. Posebnost tega sadeža je ta, da jih je treba obvezno toplotno obdelati, saj surove praktično niso užitne. Kutina ima največ zdravilnih sestavin v olupku in sredici skupaj s peškami in največ koristi od njih bomo imeli, če jih v celoti toplotno obdelamo.
Pripomočki za pripravo kutinove marmelade in soka:
- kozarci s pokrovčki
- steklenice z zamaški
- palični mešalnik
Sestavine za kutinovo marmelado in sok
Za 6 kozarcev po 350 ml marmelade in za 6 l soka:
- 4000 g kutin
- 600 g sladkorja
- 2 limoni
- 1 cimetova palčka
- 2 žlički citronske kisline
- 6 l vode
Priprava kutinove marmelade in soka
Nabrane kutine dobro operemo, pri tem si pomagamo z grobo kuhinjsko gobico (naj bo nova), saj imajo kutine po površini tanko plast mahu. Oprane kutine razrežemo na rezine, odstranimo sredinski semenski del s peškami, katerega ne zavržemo, ampak odrezke dajemo v lonec in jih prelijemo s 3 litri vode. Rezine sadeža pa dajemo v drug lonec, v katerega smo nalili 3 litre vode in dodali citronsko kislino, da narezane kutine ne porjavijo preveč.
Razrezanim kutinam, katerim smo že dolili 3l vode in citronko, dodamo še cimetovo palčko, sok limone in kuhamo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da kutine postajo mehke, cca. 30 minut. Tudi obrezke kutin, torej semenske dele, skuhamo v 3 litrih vode, kuhamo v pokriti posodi 30 minut.
Kuhanim kutinam najprej odstranimo palčko cimeta, odlijemo vso tekočino, ki jo ujamemo in shranimo, dodamo sladkor in s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gosto, gladko tekočo maso.
Še vročo kutinovo marmelado polnimo v kozarce (na kovinski podlagi, če nismo predhodno segrevali kozarcev). Kozarce polnimo 2 do 3 mm do vrha in jih takoj zapiramo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno zložimo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo.
Sedaj se lotimo še soka. Najprej precedimo tekočino, v kateri smo kuhali ostanke od čiščenja kutin, pri tem si lahko pomagamo s cedilom za juho, gazo ali svileno ruto. V lonec natočimo precejeni sok, nato dodamo še sok, ki smo ga odlili pri kuhanju marmelade, premešamo in zavremo za 2 do 3 minute in še vroče polnimo v steklenice, po enakem postopku kot marmelado.
Ohlajene kozarce in steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, če jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru je njihova uporabnost najmanj eno leto.
Kutina je sadje, ki zelo pozno dozori, in po obiranju se mora še omediti, da lahko pripravimo okusen shranek. Lučka Glaser
Marmelade in sokove pa lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja:
- Kutinov gosti sok.
- Češnjeva marmelada.
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Breskova marmelada na hitro.
- Breskova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Češplje v vinu.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Jabolčna čežana za ozimnico