Ribezova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Ribezova marmelada je ena izmed bolj zaželenih marmelad, saj je zaradi svojega sladko kiselkastega okusa vsestransko uporabna v sladicah, še kako tekne pa tudi, če jo samo namažemo na kos kruha. Ribezova marmelada po tem receptu je brez pečk in kožice.

Rdeči ribez vsebuje jabolčno, citronsko in tartarično kislino, bogat je s kalcijem in fosforjem. Obilno je obdarjen z vitamini B-kompleksa (B1, B2, B3 i B6) ter vitamini C, A in K.

Pripomočki za pripravo ribezove marmelade:

  • posoda za ribez
  • lonec za kuhanje
  • posodica za merjenje tekočin
  • štedilnik
  • ročna pasirka ali gaza
  • žlica
  • zajemalka
  • kuhalnica
  • posoda za mešanje sladkorja in želina
  • lonček za pobiranje smetane
  • kozarčki s pokrovi
  • lij
  • brisača za pokrivanje
  • etikete s pisalom

Sestavine za pripravo ribezove marmelade

Za 12  kozarčkov po 210 ml:

  • 3000 g očiščenega ribeza
  • 200 ml vode
  • 75 g Želina (ali drugega podobnega želirnega sredstva)
  • 990 g belega sladkorja

Priprava ribezove marmelade

Ribez po potrebi operemo in ga nato osmukamo, ločimo jagode ribeza od pecljev in jih stresemo v lonec, dolijemo vodo in kuhamo približno deset minut, da se jagode zmehčajo in razpokajo.

Tako kuhan ribez postopoma dajemo v pasirko in spasiramo, kočico in semena, ki ostanejo, zavržemo. Če pasirke nimamo, si lahko pomagamo z gazo tako, da ročno stiskamo kuhan ribez skozi gazo, da dobimo čisto ribezovo maso brez semen in kožic, ki jo stresemo v lonec in ponovno segrejemo do vretja. Med čakanjem, da ribezova masa zavre, z žlico odstranimo smetano (penice), ki se nabira ob robu lonca.

Za pripravo manj sladke ribezove marmelade uporabimo Želin v razmerju 3:1 in ga stresemo v posodo, dodamo šest žlic belega sladkorja in dobro premešamo.

Ko ribezova masa začne vreti, vanjo počasi, med stalnim mešanjem mešanico želirnega sredstva in sladkorja, nato pa dodamo še preostali sladkor. Kuhamo na zmernem ognju še petnajst do dvajset minut in med mešanjem poberemo še preostanek smetane, ki se nabira ob robu lonca.

Marmelado nato napolnimo v čiste steklene kozarčke.
Če nimamo segretih kozarcev, jih polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo in jih napolnimo pet do osem mm do roba. Kozarce takoj še vroče zapremo z novimi nepoškodovanimi pokrovčki in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Tako napolnjene kozarce naložimo na kuhinjski pult, kozarci naj bodo v razmaku enega do dva cm, da se hitreje in enakomerno ohlajajo in jih pokrijemo z brisačo, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Shranimo jih v temen neogrevan prostor in ob pravilnem kuhanju in shranjevanju je takšna ribezova marmelada uporabna najmanj dve leti.

Naj bo shranek, ki ga sami pripravimo nam v užitek in ponos. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov za različne vrste marmelad:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor