Breskov sok za ozimnico
Breskov sok je zelo okusen, hranljiv, vitaminsko bogat, priprava soka pa je zelo enostavna in hitra, sok pa je primeren za vse generacije.
Uporaba breskov je zelo pestra, saj jo uporabljajo v kulinariki, zdravstvu in kozmetiki, Slovenija pa ima tudi odlične pogoje za pridelavo breskev. Breskve vsebujejo veliko rudninskih snovi kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor, vitaminov A, B- kompleks in C.
Pripomočki za pripravo breskovega soka
- steklenice z zamaški ali pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo breskovega soka
Za 12 litrov soka:
- 4 kg breskev
- 1500 g sladkorja
- 40 do 60 g citronske kisline
- 7 l vode
Priprava breskovega soka
Breskve najprej operemo, odstranimo nagnite in poškodovane breskve, da si olajšamo lupljenje, jim na vrhu zarežemo kožico, jih za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo in nato še v mrzlo in lupljenje je bolj enostavno in hitrejše.
Olupljenim breskvam odstranimo koščice in na kose narezane breskve stresemo v lonec, dolijemo 1 liter vode in kuhamo 15 minut.
Nato pa jih s paličnim mešalnikom spasiramo, da dobimo gladko kašasto maso.
Sedaj dodamo sladkor, citronsko kislino in preostalo vodo (6 litrov) sok kuhamo na zmernem ognju še 20 minut.
Še vroč kuhan breskov sok polnimo v čiste steklenice na kovinski podlagi (če steklenic nismo segrevali) in jih takoj zapremo in za nekaj minut obrnemo na glavio, nato jih pravilno zložimo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene steklenice napolnjene z breskovim sokom, opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako kuhan in shranjen sok je uporaben najmanj 1 leto.
Breskov sok imajo radi stari in mladi, saj je vitaminsko bogat in zelo okusen. Lučka Glaser
Iz vseh vrst sadja in zelišč si lahko pripravimo čudovite shranke za dolge zimske dni:
Še sirupi za bolj zdrave dni:
In še pijača za odrasle (občasno in v manjših odmerkih):