Vložene bučke po mediteransko
Vložene bučke po mediteransko so kiselkast shranek, ki ima okus po Mediteranu, zaradi zelišč in ekstra deviškega oljčnega olja. Tako vložene bučke postrežemo ob narezkih, dobrodošle pa so pri vseh mesnih jedeh, siru, domačem kruhu….
Pri tem shranku lahko uporabimo tudi bučke, ki so nam prehitro preveč dozorele in imajo že trd olupek in tudi pečke, ki jih odstranimo, vsekakor pa lahko uporabimo tudi mlade bučke.
Pripomočki za vložene bučke po mediteransko:
- 3 kozarčki po 720 ml
- 3 nepoškodovani pokrovčki
Sestavine za vloženebučke po mediteransko
Količina za 3 kozarce po 720 ml:
- 1 kg bučk cuket, lahko tudi drugih jedilnih bučk
- 250 g čebule
- 20 g česna
- 9 listov bazilike
- 3 manjše vejice rožmarina
- 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 ml kisa za vlaganje
- 600 ml vode
- 50 g morske soli
- 50 g sladkorja
Priprava vloženih bučk po mediteransko
Najprej pripravimo vse sestavine, da preverimo ali imamo vse kar potrebujemo. Pri tem receptu sem stehtala očiščene in že narezane sestavine.
Najprej mlade bučke ali starejše bučke operemo in obrišemo, starejše bučke, ki imajo trd olupek tudi olupimo in odstranimo pečke, potem pa jih narežemo na majhne kocke, velike 1,5 do 2 cm.
Olupimo čebulo in česen, najprej čebulo prerežemo na pol po dolžini in potem na tanke rezine, tudi česen narežemo na tanko, operemo in razdelimo liste bazilike in rožmarina.
V lonec damo kis, vodo, olivno olje, sol, sladkor, narezano čebulo, česen, baziliko,rožmarin nato pa še narezano bučko. Vse skupaj postavimo na štedilnik, dobro premešamo in segrevamo do vretja. Vre naj 10 minut, med vretjem večkrat pomešamo.
Če imamo hladne kozarce jih postavimo na kovinsko podlago, da med polnjenjem ne počijo in še vrele bučke po mediteransko polnimo v kozarčke, ki jih takoj dobro zapremo s pokrovčkom in za 5 minut postavimo na pokrovček. Potem kozarčke pravilno obrnemo in pokrijemo z odejico, da se bo shranek počasi ohlajal.
Tako ohlajene in vložene bučke po mediteransko označimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Sranimo v neogrevano, temno shrambo, uporabnost tako pripravljenih bučk je najmanj 1 leto.
Obožujem jedi iz bučk in z bučkami. Lučka Glaser
Še nekaj idej za dopolnitev vaše ozimnice.
Zelenjava vložena s pomočjo kisa:
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Sanjski popki čemaža v kisu.
- Semena kapucink v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
Vlaganje gob:
- V kisu vloženi jurčki.
- Lisičke vložene v kisu.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
Vlaganje kumaric:
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
Shranki s paradižnikom in zelenjavo, ki jo imamo na vrtu:
- Paradižnik z baziliko v lastnem soku.
- Paradižnikova mezga z origanom.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Paradižnikova omaka z melancani.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Ajvar z zelenim paradižnikom.
- Sataraš.
- Sataraš za ozimnico.
Shranki v slanici: