Vložene bučke po mediteransko
Print Friendly, PDF & Email

Vložene bučke po mediteransko so kiselkast shranek, ki ima okus po Mediteranu, zaradi zelišč in ekstra deviškega oljčnega olja. Tako vložene bučke postrežemo ob narezkih, dobrodošle pa so pri vseh mesnih jedeh, siru, domačem kruhu….

Pri tem shranku lahko uporabimo tudi bučke, ki so nam prehitro preveč dozorele in imajo že trd olupek in tudi pečke, ki jih odstranimo, vsekakor pa lahko uporabimo tudi mlade bučke.

Bučke vložene po mediteransko

Pripomočki za vložene bučke po mediteransko:

  • 3 kozarčki po 720 ml
  • 3 nepoškodovani pokrovčki

Sestavine za vloženebučke po mediteransko

Količina za 3 kozarce po 720 ml:

  • 1 kg bučk cuket, lahko tudi drugih jedilnih bučk
  • 250 g čebule
  • 20 g česna
  • 9 listov bazilike
  • 3 manjše vejice rožmarina
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 200 ml kisa za vlaganje
  • 600 ml vode
  • 50 g morske soli
  • 50 g sladkorja

Priprava vloženih bučk po mediteransko

Najprej pripravimo vse sestavine, da preverimo ali imamo vse kar potrebujemo. Pri tem receptu sem stehtala očiščene in že narezane sestavine.

Bučke vložene po mediteransko

Najprej mlade bučke ali starejše bučke operemo in obrišemo,  starejše bučke, ki imajo trd olupek tudi olupimo in odstranimo pečke, potem pa jih  narežemo na majhne kocke, velike 1,5 do 2 cm.Bučke vložene po mediteransko

Olupimo čebulo in česen, najprej čebulo prerežemo na pol po dolžini in potem na tanke rezine, tudi česen narežemo na tanko, operemo in razdelimo liste bazilike in rožmarina.Bučke vložene po mediteransko

V lonec damo kis, vodo, olivno olje, sol, sladkor, narezano čebulo, česen, baziliko,rožmarin nato pa še narezano bučko. Vse skupaj postavimo na štedilnik, dobro premešamo in segrevamo do vretja. Vre naj 10 minut, med vretjem večkrat pomešamo.Bučke vložene po mediteransko

Če imamo hladne kozarce jih postavimo na kovinsko podlago, da med polnjenjem ne počijo in še vrele bučke po mediteransko polnimo v kozarčke, ki jih takoj dobro zapremo s pokrovčkom in za 5 minut postavimo na pokrovček. Potem kozarčke pravilno obrnemo in pokrijemo z odejico, da se bo shranek počasi ohlajal.Bučke vložene po mediteransko

Tako ohlajene in vložene bučke po mediteransko označimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Sranimo v neogrevano, temno shrambo, uporabnost tako pripravljenih bučk je najmanj 1 leto.

Bučke vložene po mediteransko

Obožujem jedi iz bučk in z bučkami. Lučka Glaser

Še nekaj idej za dopolnitev vaše ozimnice.

Zelenjava vložena s pomočjo kisa:

Vlaganje gob:

Vlaganje kumaric:

Shranki s paradižnikom in zelenjavo, ki jo imamo na vrtu:

Shranki v slanici:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor