Ričet s kranjsko klobaso
Ričet s kranjsko klobaso je okusna in nasitna enolončnica, ki je zelo priljubljena v gostinskih lokalih, kjer nudijo malico ali kosila. Je enostavna za pripravo, zato si jo lahko pripravimo tudi doma. Ješprenj da enolončnici kremasto strukturo in obogati zelenjavo, ki mu jo dodamo, kranjska klobasa pa še dodatno da okus ričetu.
Pripomočki za pripravo ričeta s kranjsko klobaso:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za ričet s kranjsko klobaso
Za šest oseb:
- 100 g surovega ješprenja (ali 450 g že kuhanega ješprenja)
- 140 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
- 70 g korenčka (rumenega ali rdečega)
- 50 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 200 g jedilnih buč (svežih ali zamrznjenih)
- 1 kranjska klobasa (par)
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1 žlička timijana
- 3 liste lovorja
- 1000 ml vode
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava ričeta s kranjsko klobaso
Najprej damo kuhati ješprenj po navodilu, ki so navedena na embalaži, če nimamo na zalogi že kuhanega. Kuhanega odcedimo in pustimo ob strani.
Če uporabljamo svežo zelenjavo vso dobro operemo, po potrebi olupimo in skupaj s klobaso na drobno narežemo, zamrznjeno zelenjavo vzamemo iz zamrzovalnika, da se delno odtaja in jo tudi po potrebi na drobno narežemo. V lonec nalijemo vodo, dodamo na drobno narezano zelenjavo in klobaso.
Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 20 d0 25 minut, da se zelenjava delno zmehča, nato dodamo že kuhan ješprenj.
Dobro premešamo, dodamo začimbe in sol, ponovno premešamo, pokrijemo lonec in kuhamo še 2 do 3 minute.
Ričet s kranjsko klobaso je kuhan. Pravi okus ričet dobi po nekaj urah, še najboljši pa je naslednji dan, zato je priporočljivo, da ga skuhamo za dva ali tri dni, če ga hranimo v hladilniku.
Receptov za ričet je toliko, kot gospodinj, ki ga kuhajo, z malo iznajdljivosti pa vsaki uspe, da skuha čudovit ričet, ne glede na vrsto mesa ali pa tudi brez njega. Lučka Glaser
Zelenjavne mineštre so v kulinariki zmerom dobrodošle, zato prilagam nekaj nasvetov za njihovo pripravo:
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Koleraba v enolončnici.
- Mesna čorba za vsak dan.
- Pljučka s krompirjem v enolončnici.
- Vampi po tržaško.
- Kmečka enolončnica s šunko.
- Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom.
- Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso.
- Lojzijev lonec.
- Tople kumare s krompirjem.
- Jagenjček v obari.
- Pašta fižol.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom.
- Ričet z juho od kuhanja šunke.
- Gobova enolončnica.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.