Gosti sok iz vinogradniških breskev
Gosti sok iz vinogradniških breskev je zelo okusen, rahlo sladek, kremne teksture in prijetnega vonja po breskvah. Sladkost soka si uravnavamo tudi sami z dodajanjem sladkorja.
Značilnost domačih vinogradniških breskev je ta, da ima grenke olupke, zato je priporočljivo, da te vrste breskev pri pripravi shrankov olupimo. Vinogradniške breskve so najstarejša sorta breskev, njihova značilnost je, da zrastejo iz koščic, torej niso cepljene in so na vse bolezni zelo odporne. Vinogradniške breskve so divjaki, zato ne moremo vnaprej določiti barve in okusa, saj imajo breskve lahko meso tako rdeče kot belo.
Pripomočki za pripravo gostega soka iz vinogradniških breskev
- palični mešalnik
- steklenice z zamaški
Sestavine za gosti sok iz vinogradniških breskev
Za 6 litrov gostega soka:
- 2000 g vinogradniških breskev
- 500 g sladkorja
- 20 g citronske kisline
- 3500 ml vode
Priprava gostega soka iz vinogradniških breskev
Nabrane vinogradniške breskve dobro preberemo, izločimo nagnite in nezrele breskve in jih dobro operemo. Oprane breskve naložimo na cedilo, da voda odteče in se breskve delno posušijo.
Za lažje lupljenje breskev v loncu zavremo vodo in, ko voda zavre, vanjo stresemo oprane breskve za 2 do 3 minute, nato jih poberemo iz lonca, olupimo in odstranimo peške.
Olupljene breskve brez pečk ponovno stresemo v lonec in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko tekočo maso, dodamo sladkor, citronsko kislino in vodo, vse skupaj dobro premešamo in lonec postavimo na štedilnik in ko sok zavre, ga med občasnim mešanjem na zmernem ognju kuhamo 20 minut.
Kuhan vroč sok polnimo v čiste suhe steklenice na kovinski podlagi, da nam steklenice ne počijo, če kovinske podlage nimamo, je priporočljivo, da steklenice segrejemo. Steklenice polnimo 2 do 3 cm do vrha in jih takoj zapremo, priporočljivo je, da steklenice položimo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Gosti sok hranimo v temnem neogrevanem prostoru za shranjevanje, steklenice lahko hranimo tudi v ležečem položaju. Rok uporabe je najmanj eno leto.
Poskrbimo, da sadje doma ne segnije, pripravimo si iz njega shranke in darove narave uživajmo celo leto. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo shrankov iz sadja, sokovi, kompoti:
- Breskov sok za ozimnico.
- Kutinov gosti sok.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Vložene fige.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Češplje v vinu.