Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Slivova marmelada iz pečice, kateri ni dodan sladkor, je pripravljena po sila enostavnem postopku. Slive očistimo, razpolovimo, naložimo v pekač, potem pa se slivova marmelada skoraj sama speče v pečici in odličen shranek je pripravljen za zimske dni.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja ter pomagajo pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Pripomočki za slivovo marmelado iz pečice:

  • skleda
  • cedilo
  • Globok pekač velikosti 35 x 40 cm  (pekač od pečice) lahko uporabimo tudi drugo posodo, ki je primerna za v pečico
  • pečica
  • lij
  • zajemalka
  • žlička
  • kuhalnica
  • brisača ali odejica
  • kozarčki za vlaganje s pokrovčki
  • etikete in pisalo

Sestavine za slivovo marmelado iz pečice:

Za 15 kozarčkov po 210 ml:

  • 4500 g sliv
  • cimet po okusu
  • klinčki po okusu

Priprava slivove marmelade iz pečice brez sladkorja

Za pripravo te marmelade izberemo najbolj zrele slive, ki jih na hitro operemo v vodi in damo na cedilo, da se odteka odvečna voda.

Slive razpolovimo in jim odstranimo peclje in koščice. Če imamo manjši ali nižji pekač, moramo količino sliv prilagoditi, da vam tekočina med pečenjem ne bo tekla čez rob pekača.

Razkoščičene slive damo v hladno pečico in jih najprej pečemo v ventilatorski pečici na 170°C, eno uro. Čas pečenja se šteje, ko ugasne kontrolna lučka in vemo, da je v pečici določena temperatura. Razkoščičene slive naložim v pekač lahko do vrha, saj se s pečenjem zmehčajo in skrčijo skoraj na polovico. 

Slivovi marmeladi sedaj dodamo mleti cimet in klinčke, vse skupaj premešamo, potem spremenimo temperaturo v ventilatorski pečici na 200°C in pečemo še 90 minut. Med pečenjem slivovo marmelado občasno premešamo. 

Slivova marmelada je sedaj pečena in ima veliko koščkov, meni je takšna všeč, če pa želite slivovo marmelado brez koškov, jo preložite v večjo posodo in jo sesekljate s paličnem mešalnikom, da postane gladka in brez koščkov sadja.

Če vam je marmelada prekisla, morda zaradi zrelosti sliv in želite dodati sladkor, ga dodajte vsaj pol ure pred koncem pečenja slivove marmelade iz pečice, ter dobro premešajte, da se sladkor stopi in porazdeli.

Sedaj je slivova marmelada brez sladkorja pečena in jo še vročo naložimo v čiste kozarčke, napolnimo šest do osem milimetrov do roba, kozarčke postavimo na kovinsko podlago, če jih nismo segreli, da ne počijo, pokrijemo jih s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki in obrnemo zaprte kozarčke na pokrovček za 3 -5 minut, nato jih zložimo na pult z manjšim razmakom in pokrijemo z brisačo ali odejico, da se kozarčki z marmelado počasi ohladijo.

Ohlajene kozarčke slivove marmelade iz pečice brez sladkorja opremimo z etiketo o vsebini in času shranka. Tako pripravljeno marmelado shranimo v neogrevano shrambo in je uporabna najmanj dve leti.

Slovenska najbolj klasična marmelada, je slivova in odlična je na kruhu, palačinkah, v piškotih, … Lučka Glaser

Preberite in poglejte, ter si pripravite različne marmelade, da bo v shrambi večja izbira:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor