Figova marmelada brez dodanega sladkorja
Figova marmelada brez dodanega sladkorja je shranek, ki si ga pripravimo v času, ko zorijo fige. Če jih nimamo doma v vrtu, si jih lahko nabavimo pri znancih, na tržnici ali trgovini. Za pripravo dobre in zdrave figove marmelade, ki ji ne dodajamo sladkorja je potrebno paziti, da so fige dovolj zrele zdrave in nabrane v zdravem, čistem okolju. Figova marmela, brez dodanega sladkorja obdrži nežen sladkobni okus po figah.
Sveže fige imajo malo kalorij in vsebujejo samo 15 % sladkorja, vsebujejo pa veliko kalcija, železa in kalija, ter zelo malo maščob. Zaradi svoje sestavine so sveže fige primerne v manjši količini tudi za tiste, ki uživajo pretežno dietno hrano, isto velja tudi za figovo marmelado, ki nima dodanega sladkorja.
Pripomočki za pripravo figove marmelade
- posoda za fige
- deska za rezanje
- nož
- lonec
- kuhinjska tlačilka
- palični mešalnik
- kuhalnica
- štedilnik
- 350 ml kozarci za vlaganje s pokrovčkom
- lij
- kuhinjska krpa ali brisačo za pokrivanje
- etikete in pisalo
Sestavine za pripravo figove marmelade:
Za štirinajst 210 ml kozarcev:
- 4000 g fig
- mleti klinčki po okusu
Priprava figove marmelade brez dodanega sladkorja
Fige, ki jih po potrebi operemo in posušimo, razrežemo na manjše dele, odstranimo peclje in nekvalitetne preveč slabe nagnite dele fige.
Na koščke narezane fige stresemo v lonec in jih s kuhinjsko tlačilko pretlačimo, da dobimo bolj tekočo maso in tako nam pred kuhanjem ni potrebno dodajati vode. Na zmernem ognju fige kuhamo približno pet minut, da se zmehča tudi zunanji del fige.
S paličnim mešalnikom sesekljamo fige v loncu, da dobimo lepo tekočo maso, ki ji po svojem okusu dodamo mlete klinčke. Lonec ponovno postavimo na štedilnik in vse skupaj dobro premešamo, ter nadaljujemo s kuhanjem nadaljnjih petindvajset minut.
Med tem časom, ko se marmelada kuha, si pripravimo kozarce s pokrovčki in lij za pomoč pri polnjenju. Če kozarce polnimo z vrelo maso na kovinski podlagi, nam kozarcev pred polnenjem ni potrebno segrevati. Kozarce vedno napolnimo do vrha in jih zaprte za nekaj minut obrnemo na pokrovček, da se razkuži tudi pokrovček. Ko kozarce ponovno pravilno obrnemo, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in jih pustimo pokrite toliko časa, da se ohladijo.
Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v prostor, kjer ne bodo izpostavljeni sončni svetlobi in segrevanju. Ker figova marmelada ne vsebuje dodanega belega ali želirnega sladkorja, moramo odprti kozarec shraniti v hladilniku in ga porabiti v treh dneh.
Pripravite si shranek, ki ga bodo z veselem uporabile vse generacije v vaši družini. Lučka Glaser
Na doma pečenemu kruhu pa je figova marmelada še bolj slastna:
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.