OblizniPrste.si

OblizniPrste.si

Kulinarika korak za korakom. Ideje za slastne "oblizni si prste" obroke

  • Glavni obroki
    • Zajtrki
    • Kosila
    • Večerje
    • Solate
    • Juhe
    • Omake
  • Prigrizki
    • Namazi
    • Kruh
  • Sladice
  • Napitki
  • Zdravi obroki
  • Za najmlajše
  • Nasveti
    • Nasveti za diabetike
    • Ozimnica
    • (Ne)kulinarični nasveti
  • Znani kuhajo
  • Spoznavajmo
Slastni namazi 

Figova marmelada brez dodanega sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

9. julija 20188. septembra 2018 Glaser Lučka 0 Komentarjev
165
DELITEV
FacebookTwitter

Figova marmelada brez dodanega sladkorja je shranek, ki si ga pripravimo v času, ko zorijo fige. Če jih nimamo doma v vrtu, si jih lahko nabavimo pri znancih, na tržnici ali trgovini. Za pripravo dobre in zdrave figove marmelade, ki ji ne dodajamo sladkorja je potrebno paziti, da so fige dovolj zrele zdrave in nabrane v zdravem, čistem okolju. Figova marmela, brez dodanega sladkorja obdrži nežen sladkobni okus po figah.

Sveže fige imajo malo kalorij in vsebujejo samo 15 % sladkorja, vsebujejo pa veliko kalcija, železa in kalija, ter zelo malo maščob. Zaradi svoje sestavine so sveže fige primerne v manjši količini tudi za tiste, ki uživajo pretežno dietno hrano, isto velja tudi za figovo marmelado, ki nima dodanega sladkorja.

Pripomočki za pripravo figove marmelade

  • posoda za fige
  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • kuhinjska tlačilka
  • palični mešalnik
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • 350 ml kozarci za vlaganje s pokrovčkom
  • lij
  • kuhinjska krpa ali brisačo za pokrivanje
  • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo figove marmelade:

Za štirinajst 210 ml kozarcev:

  • 4000 g fig
  • mleti klinčki po okusu

Priprava figove marmelade brez dodanega sladkorja

Fige, ki jih po potrebi operemo in posušimo, razrežemo na manjše dele, odstranimo peclje in nekvalitetne preveč slabe nagnite dele fige.

Na koščke narezane fige stresemo v lonec in jih s kuhinjsko tlačilko pretlačimo, da dobimo bolj tekočo maso in tako nam pred kuhanjem ni potrebno dodajati vode. Na zmernem ognju fige kuhamo približno pet minut, da se zmehča tudi zunanji del fige.

S paličnim mešalnikom sesekljamo fige v loncu, da dobimo lepo tekočo maso, ki ji po svojem okusu dodamo mlete klinčke. Lonec ponovno postavimo na štedilnik in vse skupaj dobro premešamo, ter nadaljujemo s kuhanjem nadaljnjih petindvajset minut.

Med tem časom, ko se marmelada kuha, si pripravimo kozarce s pokrovčki in lij za pomoč pri polnjenju. Če kozarce polnimo z vrelo maso na kovinski podlagi, nam kozarcev pred polnenjem ni potrebno segrevati. Kozarce vedno napolnimo do vrha in jih zaprte za nekaj minut obrnemo na pokrovček, da se razkuži tudi pokrovček. Ko kozarce ponovno pravilno obrnemo, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in jih pustimo pokrite toliko časa, da se ohladijo.

Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v prostor, kjer ne bodo izpostavljeni sončni svetlobi in segrevanju. Ker figova marmelada ne vsebuje dodanega belega ali želirnega sladkorja, moramo odprti kozarec shraniti v hladilniku in ga porabiti v treh dneh.

Pripravite si shranek, ki ga bodo z veselem uporabile vse generacije v vaši družini. Lučka Glaser

Na doma pečenemu kruhu pa je figova marmelada še bolj slastna:

  • Pirin kruh s cvetom žafranike.
  • Mlečen bel kruh iz kruhomata.
  • Konopljin kruh iz kruhomata.
  • Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]
  • Tweet
165
DELITEV
FacebookTwitter
  • ← Malinova marmelada
  • Osvežilna melona →

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Morda vam bo všeč tudi

Ribja pašteta

13. marca 2019 Leonora 0

Pikantni bučni namaz

8. avgusta 201726. julija 2018 Glaser Lučka 0

Domači evrokrem

12. oktobra 2015 Leonora 0

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Za objavo komentarja se morate prijaviti.

Poišči

Morda vas zanima

Slip

Oglas

Recept tedna

Polnjena pleskavica v lepinji

Tedenski jedilnik

Tedenski jedilnik #130Tedenski jedilnik #130

Poljub narave priporoča

Z naravnimi pripravki nad boleče grloZ naravnimi pripravki nad boleče grlo
Najboljša zelišča za dihala in čiščenje pljučNajboljša zelišča za dihala in čiščenje pljuč
Vnetje sinusov – pomagajmo si z naravnimi pripravkiVnetje sinusov – pomagajmo si z naravnimi pripravki
Poljub narave

Spremljajte nas na FB

Oblizniprste.si

Anketa

Če bi bila možnost, bi se prijavil/-a na

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...

Oglas

Morda vas zanima tudi

OblizniPrste.si - kulinarika korak za korakom
info@oblizniprste.si
064 111 311

Oglejte si tudi

  • zastarse.si
  • mojpogled.com
  • poljubnarave.si

Povezave

  • Splošni pogoji uporabe
  • Privacy policy
  • Piškotki
  • Odjava od obvestil

Najnovejše na portalu

  • Krompirjev zos s čemažem
  • Domače žemljice
  • Ohrovtova juha z zakuho
  • Malinovi eklerji
  • Kobariški štruklji

Nedavni komentarji

  • cordyka na Najboljša potratna potica
  • Irena Trojar na Kot Planica ledene rezine – lchf
  • enk90 na Kot Planica ledene rezine – lchf
  • Irena Trojar na Fit kruh brez moke
  • Acjom na Fit kruh brez moke
Copyright © 2021 OblizniPrste.si. Vse pravice pridržane.
Tema: ColorMag od ThemeGrill. Poganja WordPress.
Z brskanjem po tej strani se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi Več ...
Privacy & Cookies Policy
Necessary Always Enabled