Breskov kompot za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Breskov kompot za ozimnico spada v vrsto vročega polnjenja, ki je najbolj enostavno in je na podeželju tudi najbolj razširjeno. Z dodatkom različnih začimb, lahko okus in vonj še izboljšamo in si tako pripravimo čudovit shranek, s katerim si popestrimo in olajšamo pripravo obrokov.

Breskve imajo veliko rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Izjemno so bogate z vitaminom A in vitamini B-kompleksa, vsebujejo tudi C-vitamin in folno kislino.

Breskev kompot za ozimnico

Pripomočki za pripravo breskovega kompota

  • kozarci za vlaganje s pokrovi

Sestavine za pripravo breskovega kompota

Za 7 kozarcev po 720 ml:

  • 3 kg breskev
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička sveže ali suhe limonine lupinice
  • 10 g nageljnovih žbic
  • 1 skorja cimeta
  • 1000 ml vode

Priprava breskovega kompota za ozimnico

Najprej breskve preberemo, operemo, izločimo nagnite in preveč zrele, saj morajo biti, za kuhanje kompota, breskve na otip čvrste. Breskvam zarežemo olupek in jih najprej potopimo v vrelo vodo za nekaj sekund in nato takoj v mrzlo vodo, s tem si olajšamo lupljenje breskev.

Breskev kompot za ozimnico

Breskve olupimo, jim odstranimo koščice in jih narežemo na kocke velike 1 do 2 cm.

Breskev kompot za ozimnico

Pripravimo si vse začimbe, ki jih bomo potrebovali, narezane breskve stresemo v primerno velik lonec, dolijemo toliko vode, da so breskve prekrite (1 l) in dodamo sladkor in začimbe, ki smo jih pripravili. Breskve kuhamo na zmernem ognju približno 15 do 20 minut. Ali so breskve kuhane, lahko preverimo z zobotrebcem ali pa jih preprosto poizkusimo, čas kuhanja je zelo odvisen tudi od vrste in zrelosti breskev.

Breskev kompot za ozimnico

Še vroč breskov kompot polnimo v čiste steklene kozarce, na kovinski podlagi, če kozarcev nismo predhodno segrevali, polnimo jih 2 do 3 mm do roba in takoj zapiramo s kvalitetnimi nepoškodovanimi pokrovčki. Napolnjene in še vroče kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovčke, nato pa jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Breskev kompot za ozimnico

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljen breskov kompot je uporaben najmanj eno leto, če ga hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Breskev kompot za ozimnico

Če si pripravimo dovolj različnih shrankov, je tudi zima krajša. Lučka Glaser

Različno sadje lahko shranimo na različne načine:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor