Marmelada iz črnega ribeza
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz črnega ribeza je kiselkastega okusa z močnim vonjem in barvilom. Jagode črnega ribeza imajo zelo trdo lupino z debelimi semeni, zato jih moramo pri pripravi marmelade izločiti.

Črni ribez vsebuje veliko vitamina C, B1, B5, B6, kakor tudi baker, kalcij, fosfor, mangan, magnezij in kalij.

Pripomočki za pripravo marmelade iz črnega ribeza:

  • skleda za črni ribez
  • lonec
  • kuhalnica
  • pasirka ali gaza
  • tlačilka po potrebi
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • lonček ali kozarec
  • etikete s pisalom
  • žlica
  • lij
  • zajemalka
  • kozarčki s pokrovom
  • brisača

Sestavine za pripravo marmelade iz črnega ribeza

Za štiri 210 ml kozarce:

  • 1000 g črnega ribeza
  • 25 g Želina (ali drugega želirnega sredstva)
  • 330 g belega sladkorja
  • 100 ml vode

Priprava marmelade iz črnega ribeza

Jagode črnega ribeza osmukamo iz pecljev, odstranimo liste in smeti, ki se naberejo pri obiranju in jagode po potrebi splaknemo pod tekočo vodo.

 

Tako pripravljene jagode črnega ribeza stresemo v lonec, dodamo vodo in med stalnim mešanjem kuhamo približno deset minut, da jagode razpokajo. S pasirko nato jagode spasiramo, da dobimo čisti gosti sok. Če pasirke nimamo in bomo uporabili gazo, je priporočljivo, da jagode predhodno s tlačilko dobro pretlačimo, nato pa jih ‘precedimo’ oz. ožamemo skozi gazo.

V lončku ali kozarcu zmešamo Želin in dve žlici sladkorja, ki ju med stalnim mešanjem vsujemo v lonec, v katerega smo zlili gosti sok, ki smo ga dobili pri pasiranju ribeza in takoj nato dodamo tudi preostanek sladkorja.

Med kuhanjem na zmernem ognju, ki naj traja še dvajset minut, marmelado stalno mešamo, da se masa ne prime na dno lonca, nato lahko začnemo polniti kozarce. Polnimo jih na kovinski podlagi, če kozarcev nismo predhodno segrevali. Napolnjen zaprti kozarec za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno obrnjene zložimo v razmaku dveh do treh centimetrov, jih pokrijemo z brisačo in pustimo, da se počasi in enakomerno ohlajajo.

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako kuhana marmelada je uporabna najmanj dve leti.

Ideja
Ostanek črnega ribeza iz pasirke ali gaze shranimo v zamrzovalniku za pripravo čajev ali barvanje jajc v času velikonočnih praznikov.

Črni ribez ima močan vonj, okus in tudi barvo. Lučka Glaser

Različne marmelade nam popestrijo zajtrk, slaščice in pekovska peciva:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor