Marmelada iz črnega ribeza
Marmelada iz črnega ribeza je kiselkastega okusa z močnim vonjem in barvilom. Jagode črnega ribeza imajo zelo trdo lupino z debelimi semeni, zato jih moramo pri pripravi marmelade izločiti.
Črni ribez vsebuje veliko vitamina C, B1, B5, B6, kakor tudi baker, kalcij, fosfor, mangan, magnezij in kalij.
Pripomočki za pripravo marmelade iz črnega ribeza:
- skleda za črni ribez
- lonec
- kuhalnica
- pasirka ali gaza
- tlačilka po potrebi
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočin
- lonček ali kozarec
- etikete s pisalom
- žlica
- lij
- zajemalka
- kozarčki s pokrovom
- brisača
Sestavine za pripravo marmelade iz črnega ribeza
Za štiri 210 ml kozarce:
- 1000 g črnega ribeza
- 25 g Želina (ali drugega želirnega sredstva)
- 330 g belega sladkorja
- 100 ml vode
Priprava marmelade iz črnega ribeza
Jagode črnega ribeza osmukamo iz pecljev, odstranimo liste in smeti, ki se naberejo pri obiranju in jagode po potrebi splaknemo pod tekočo vodo.
Tako pripravljene jagode črnega ribeza stresemo v lonec, dodamo vodo in med stalnim mešanjem kuhamo približno deset minut, da jagode razpokajo. S pasirko nato jagode spasiramo, da dobimo čisti gosti sok. Če pasirke nimamo in bomo uporabili gazo, je priporočljivo, da jagode predhodno s tlačilko dobro pretlačimo, nato pa jih ‘precedimo’ oz. ožamemo skozi gazo.
V lončku ali kozarcu zmešamo Želin in dve žlici sladkorja, ki ju med stalnim mešanjem vsujemo v lonec, v katerega smo zlili gosti sok, ki smo ga dobili pri pasiranju ribeza in takoj nato dodamo tudi preostanek sladkorja.
Med kuhanjem na zmernem ognju, ki naj traja še dvajset minut, marmelado stalno mešamo, da se masa ne prime na dno lonca, nato lahko začnemo polniti kozarce. Polnimo jih na kovinski podlagi, če kozarcev nismo predhodno segrevali. Napolnjen zaprti kozarec za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno obrnjene zložimo v razmaku dveh do treh centimetrov, jih pokrijemo z brisačo in pustimo, da se počasi in enakomerno ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako kuhana marmelada je uporabna najmanj dve leti.
Črni ribez ima močan vonj, okus in tudi barvo. Lučka Glaser
Različne marmelade nam popestrijo zajtrk, slaščice in pekovska peciva:
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jagodna marmelada z banano.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Ribezova marmelada.
- Malinova marmelada.