Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju
Print Friendly, PDF & Email

Ko se odločimo, da bomo kuhali fižol v zrnju in ga namensko skuhamo večjo količino, nam pride prav spodnji nasvet, kako fižol v zrnju shraniti za krajše časovno obdobje, da ga imamo pri roki, ko ga potrebujemo.

Takšno shranjevanje olajša (in skrajša) delo gospodinji, saj si z enkratnim kuhanjem lahko pripravimo fižol za več obrokov, ki jih bomo skuhali kasneje. Iz shranjenega kuhanega fižola v zrnju si lahko pripravimo vse vrste jedi, pri katerih je sestavina tudi fižol v zrnju in nam nadomesti vloženi fižol iz pločevinke.

Pri takšnem shranjevanju fižola je zelo pomembno, da uporabimo čiste kozarce ter čiste in nepoškodovane pokrovčke in vroče nalaganje v kozarčke, podroben opis je v nasvetu spodaj.

Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

Pripomočki za shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

  • kozarci za vlaganje s pokrovom

Sestavine za shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

  • fižol v zrnju, količina primerna našim potrebam, vrsta fižola ni pomembna
  • voda, količina primerna količini fižola
  • list lovorja
  • morska sol

Postopek shranjevanja kuhanega fižola v zrnju

Zrnje fižola preberemo in ga stresemo v lonec, dolijemo toliko vode, da prekrije fižol 5 do 7 cm visoko, saj fižol med namakanjem nabrekne. Fižol, ki plava na vodi odstranimo, saj je to znak, da zrnje ni zdravo. Zadosten čas namakanja je 5 do 6 ur, je pa najbolj primerno, da ga namočimo preko noči.

Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

Namočen fižol stresemo na cedilo, da voda odteče in jo zavržemo.

Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

Precejen fižol v zrnju vrnemo nazaj v lonec dolijemo vodo toliko, da je fižol prekrit, dodamo lovor in sol in kuhamo v pokritem loncu približno 30 do 60 minut, da je fižol kuhan, čas kuhanja pa je odvisen tudi od časa namakanja in vrste fižola.

Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

Fižol ki vam ostane in ga ne boste potrebovali za pripravo obroka, še vročega shranimo v kozarce za vlaganje. Kozarce pred polnjenem segrejemo, če pa so hladni, jih polnimo na kovinski podlagi. Napolnimo jih do vrha, skupaj s tekočino, v kateri se je fižol kuhal in jih tesno zapremo z nepoškodovanim pokrovčkom in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček.

Napolnjene in pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo, ohlajene opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka.

Ohlajene kozarce shranimo v neogrevano temno shrambo ali hladilnik in njihov čas uporabe je najmanj 30 dni.

Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju

Tudi gospodinja si mora s svojo iznajdljivostjo skrajšati čas priprave kosila ali večerje. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov in idej za uporabo tako shranjenega fižola:

  1. Črna redkev s fižolom.
  2. Regrat s fižolom v solati.
  3. Zelje s fižolom v solati.
  4. Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom.
  5. Pašta fižol.
  6. Kisla repa po kmečko.
  7. Kmečko kislo zelje.
  8. Fižolova kremna juha z ribano kašo.
  9. Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
  10. Fižolov namaz.
  11. Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
  12. Zeljna juha s fižolom.
  13. Fižolova juha s kislim zeljem.
  14. Ričet s prekajenim svinjskim parkljem.
  15. Pečen fižol iz pečice.
  16. Mešana zimska solata.
  17. Ričet brez mesa.
  18. Prebranec s slanino.
  19. Kitajsko zelje s fižolom v solati.
  20. Prečmuh ali fižol z jabolki.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor