Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju
Ko se odločimo, da bomo kuhali fižol v zrnju in ga namensko skuhamo večjo količino, nam pride prav spodnji nasvet, kako fižol v zrnju shraniti za krajše časovno obdobje, da ga imamo pri roki, ko ga potrebujemo.
Takšno shranjevanje olajša (in skrajša) delo gospodinji, saj si z enkratnim kuhanjem lahko pripravimo fižol za več obrokov, ki jih bomo skuhali kasneje. Iz shranjenega kuhanega fižola v zrnju si lahko pripravimo vse vrste jedi, pri katerih je sestavina tudi fižol v zrnju in nam nadomesti vloženi fižol iz pločevinke.
Pri takšnem shranjevanju fižola je zelo pomembno, da uporabimo čiste kozarce ter čiste in nepoškodovane pokrovčke in vroče nalaganje v kozarčke, podroben opis je v nasvetu spodaj.
Pripomočki za shranjevanje kuhanega fižola v zrnju
- kozarci za vlaganje s pokrovom
Sestavine za shranjevanje kuhanega fižola v zrnju
- fižol v zrnju, količina primerna našim potrebam, vrsta fižola ni pomembna
- voda, količina primerna količini fižola
- list lovorja
- morska sol
Postopek shranjevanja kuhanega fižola v zrnju
Zrnje fižola preberemo in ga stresemo v lonec, dolijemo toliko vode, da prekrije fižol 5 do 7 cm visoko, saj fižol med namakanjem nabrekne. Fižol, ki plava na vodi odstranimo, saj je to znak, da zrnje ni zdravo. Zadosten čas namakanja je 5 do 6 ur, je pa najbolj primerno, da ga namočimo preko noči.
Namočen fižol stresemo na cedilo, da voda odteče in jo zavržemo.
Precejen fižol v zrnju vrnemo nazaj v lonec dolijemo vodo toliko, da je fižol prekrit, dodamo lovor in sol in kuhamo v pokritem loncu približno 30 do 60 minut, da je fižol kuhan, čas kuhanja pa je odvisen tudi od časa namakanja in vrste fižola.
Fižol ki vam ostane in ga ne boste potrebovali za pripravo obroka, še vročega shranimo v kozarce za vlaganje. Kozarce pred polnjenem segrejemo, če pa so hladni, jih polnimo na kovinski podlagi. Napolnimo jih do vrha, skupaj s tekočino, v kateri se je fižol kuhal in jih tesno zapremo z nepoškodovanim pokrovčkom in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček.
Napolnjene in pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo, ohlajene opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka.
Ohlajene kozarce shranimo v neogrevano temno shrambo ali hladilnik in njihov čas uporabe je najmanj 30 dni.
Tudi gospodinja si mora s svojo iznajdljivostjo skrajšati čas priprave kosila ali večerje. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov in idej za uporabo tako shranjenega fižola:
- Črna redkev s fižolom.
- Regrat s fižolom v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Pasulj s kranjsko klobaso in suhim mesom.
- Pašta fižol.
- Kisla repa po kmečko.
- Kmečko kislo zelje.
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Fižolov namaz.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Zeljna juha s fižolom.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Ričet s prekajenim svinjskim parkljem.
- Pečen fižol iz pečice.
- Mešana zimska solata.
- Ričet brez mesa.
- Prebranec s slanino.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Prečmuh ali fižol z jabolki.