Breskova marmelada s stevio
PrintFriendly and PDF

Breskova marmelada s stevio je brez dodanega sladkorja kuhana marmelada iz sladkih, zrelih breskev, ki smo ji dodali rastlino stevio, ki je poznana kot naravno sladilo. Marmelado lahko uporabljajo tudi diabetiki v zmernih predpisanih količinah in si pri tem popestrijo jedilnik, ki je glede na dieto že tako okrnjen. Oglejte si moj prispevek: stevia – naravno sladilo brez kalorij in spoznajte to krasno naravno sladilo pobližje.

Pripomočki za pripravo breskove marmelade s stevio

  • posoda za pranje
  • cedilo
  • skleda za breskve
  • tehtnica
  • palični mešalnik
  • lonec
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • kozarčki z pokrovom
  • etikete
  • žlička
  • svinčnik
  • odeja za pokrivanje

Sestavine za pripravo breskove marmelade s stevio

Za približno 3 l marmelade:

  • 4 kg razkoščičenih breskev
  • 2 kavni žlički stevie
  • voda po potrebi

Postopek za pripravo breskove marmelade s stevio

Breskve dobro pregledamo, operemo in izberemo tiste, ki so že na otip mehke, nagnite izločimo.

Namig
Če so breskve enako zrele je tudi kuhanje lažje in hitrejše, saj je za kuhanje marmelade priporočljivo, da je sadje dovolj zrelo.

Breskve stehtamo in jih razrežemo, da odstranimo koščice, paziti moramo, da res odstranimo vse koščice, da kasneje ne pride do poškodb paličnega mešalnika.

Breskve stresemo v lonec, jih s kuhalnico premešamo in, če so dovolj zrele in sočne, ni potrebno dolivati vode, sicer jo malo dolijemo, toliko da pokrijemo dno lonca, 0,5 – 1 cm. Kuhamo jih približno trideset minut, nato jih s paličnim mešalnikom sesekljamo in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju, da počasi vre, lonca ne pokrivamo, da izhlapi čim več vode. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se masa ne prime na dno posode in nam pokvari ves trud, ki smo ga vložili v kuhanje. Kuhati moramo najmanj še eno uro, da se masa zgosti.

Ko je masa kuhana, dodamo stevio, dobro premešamo, da se stevia razpusti po celi masi in pokuhamo še pet minut.

Predhodno pripravimo čiste kozarčke in pokrovčke. Kozarčke polnimo na kovinskem pultu, da kozarci ne počijo, če jih nismo predhodno segrevali, polnimo jih do vrha in pri tem pazimo, da je rob kozarca čist in pokrovček nepoškodovan, ko ga zapiramo. Za nekaj minut kozarček obrnemo na pokrovček (na glavo), da se razkuži tudi pokrovček in se ustvari v kozarčku brezzračen prostor, ki kozarček res dobro zapre.

Kozarčke pravilno obrnemo, jih zložimo, da se ne dotikajo med seboj in jih pokrijemo, da se počasi ohlajajo.

Naslednji dan vsak kozarček posebej opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in letnico priprave marmelade in marmelado shranimo v zato določen prostor. Rok trajanja je krajši, ker ne vsebuje sladkorja, v shrambi na stalnem mestu je uporabnost najmanj eno leto, ko pa kozarček odpremo ga moramo shraniti v hladilniku in uporabiti v enem tednu.

Priporočam, da pogledat še ostale moje marmelada:

Pa dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?