Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki
Print Friendly, PDF & Email

Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki so okusna, lahka jed, ki ima rahel okus po zelju in dodanih začimbah. Zeljne krpice so že nekoliko pozabljena jed, ki je enostavna in hitro pripravljena iz veliko belega zelja, čebule, česna, … Primerna za vsejedce in tiste, ki ne uživajo mesnih jedi. Testenine za zeljne krpice naj bi bile ploščate, bleke ali flikice lahko naredimo sami,  ali pa kupimo primerne testenine, lahko so tudi polnozrnate, da imamo še bolj zdrav obrok.

Belo zelje je zelo razširjena vrsta zelenjave, ki spada v rod križnic, danes pa je poznana kot zelenjava z največ vitamini, antioksidanti, vlakninami in vsebuje vitamine C, E in A.

Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Pripomočki za zeljne krpice:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za zeljne krpice:

Za 4 osebe:

In še:

  • 300 g polnozrnatih testenin
  • 3 l vode za kuhanje testenin
  • 1 žlica morske soli

Priprava zeljnih krpic s polnozrnatimi metuljčki

Najprej pripravimo vse sestavine za pripravo zeljnih krpic, zelje narežemo na 1 cm velike krpice, čebulo narežemo na drobno, olupimo česen in ga na drobno nasekljamo.

Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

V kozici segrejmo maščobo in najprej med stalnim mešanjem popražimo kumino in čebulo, nato dodamo sesekljan česen in popražimo, da zadiši, nato dodamo zeljne krpice in posolimo. Sedaj postopamo dodajamo vodo in med občasnim mešanjem dušimo v pokriti kozici.Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Ko se zeljne krpice delno zmehčajo, jim dodamo mleto rdečo papriko, suho jušno osnovo, timijan, paradižnikovo mezga in poper po želji.Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Vse sestavine dobro premešamo in kozico pokrijemo, da se sestavine povežejo.

V loncu zavremo vodo jo osolimo in skuhamo polnozrnate metuljčke po navodilu proizvajalca. Kuhane testenine odcedimo.Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Na krožnik naložimo kuhane, še vroče polnozrnate metuljčke, na vrh naložimo prepražene zeljne krpice. Krožnik lahko še obogatimo s svežimi listi solate, narezanim paradižnikom, …

Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Odlično, okusno, lahko kosilo v vseh letnih časih. Lučka Glaser

Zraven zeljnih krpic lahko ponudite solate, pripravila sem vam nekaj idej:

Če pa ste ljubitelj mesa, pa še nekaj idej za mesno prilogo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor