Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki
Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki so okusna, lahka jed, ki ima rahel okus po zelju in dodanih začimbah. Zeljne krpice so že nekoliko pozabljena jed, ki je enostavna in hitro pripravljena iz veliko belega zelja, čebule, česna, … Primerna za vsejedce in tiste, ki ne uživajo mesnih jedi. Testenine za zeljne krpice naj bi bile ploščate, bleke ali flikice lahko naredimo sami, ali pa kupimo primerne testenine, lahko so tudi polnozrnate, da imamo še bolj zdrav obrok.
Belo zelje je zelo razširjena vrsta zelenjave, ki spada v rod križnic, danes pa je poznana kot zelenjava z največ vitamini, antioksidanti, vlakninami in vsebuje vitamine C, E in A.
Pripomočki za zeljne krpice:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za zeljne krpice:
Za 4 osebe:
- 1 kg svežega belega zelja
- 120 g čebule
- 15 g česna
- 50 ml olja po želji ali svinjske masti z ocvirki
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kumine v zrnu
- 1 žlica suhe jušne osnove ali najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica
- 1 žlica suhe mlete rdeče paprike
- 200 ml paradižnikove mezge
- morska sol po okusu
- poper po želji
- 200 – 300 ml vode za dušenje
In še:
- 300 g polnozrnatih testenin
- 3 l vode za kuhanje testenin
- 1 žlica morske soli
Priprava zeljnih krpic s polnozrnatimi metuljčki
Najprej pripravimo vse sestavine za pripravo zeljnih krpic, zelje narežemo na 1 cm velike krpice, čebulo narežemo na drobno, olupimo česen in ga na drobno nasekljamo.
V kozici segrejmo maščobo in najprej med stalnim mešanjem popražimo kumino in čebulo, nato dodamo sesekljan česen in popražimo, da zadiši, nato dodamo zeljne krpice in posolimo. Sedaj postopamo dodajamo vodo in med občasnim mešanjem dušimo v pokriti kozici.
Ko se zeljne krpice delno zmehčajo, jim dodamo mleto rdečo papriko, suho jušno osnovo, timijan, paradižnikovo mezga in poper po želji.
Vse sestavine dobro premešamo in kozico pokrijemo, da se sestavine povežejo.
V loncu zavremo vodo jo osolimo in skuhamo polnozrnate metuljčke po navodilu proizvajalca. Kuhane testenine odcedimo.
Na krožnik naložimo kuhane, še vroče polnozrnate metuljčke, na vrh naložimo prepražene zeljne krpice. Krožnik lahko še obogatimo s svežimi listi solate, narezanim paradižnikom, …
Odlično, okusno, lahko kosilo v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Zraven zeljnih krpic lahko ponudite solate, pripravila sem vam nekaj idej:
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kislo zelje v solati.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
Če pa ste ljubitelj mesa, pa še nekaj idej za mesno prilogo:
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Peka krvavic v pečici.
- Pečene pečenice.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.