Timijan za začimbo
Timijan za začimbo si pripravimo v poletnem času in tako dopolnimo zbirko začimb v kuhinji. Posušeni listi timijana imajo močnejšo aromo od svežega.
Timijan raste tudi prosto v naravi in ima ogromno ljudskih imen, kot so: materina dušica, babja dušica, poljski timijan, duša, popovec, … Timijan se uporablja v številnih jedeh iz mesa, rib in vegetarijanskih jedeh ter tudi v gobah, suhem sadju, omakah in juhah. Dodajamo ga na začetku kuhanja. Zaradi močnega okusa ga odmerjamo previdno.
Pripomočki za pripravo timijana za začimbo
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo timijana za začimbo
- timijan, količina primerna našim potrebam
Postopek za pripravo timijana za začimbo
Timijan je trajnica, ki v obliki grmička zraste v višino do 50 cm in ga lahko gojimo v vrtu, je pa občutljiv na mraz in ga moramo pozimi zaščititi. Cveti od maja do julija in v tem času ga tudi nabiramo, pazljivo porežemo zgornji zeleni del, saj timijan ponovno ozeleni.
Porezani timijan razgrnemo po pladnju, da ga posušimo. Sušimo ga v senčnem in suhem, zračnem prostoru. Vonj timijana je zelo aromatičen in tudi, ko je posušen, njegova aroma ostaja izrazita.
Posušene vejice timijana osmukamo, suhe vejice pa lahko shranimo za kuhanje juh, saj suhe vejice še zmerom vsebujejo veliko arome.
Posušene liste in cvetove timijana shranimo v kozarček, ki ga opremimo z vsebino in datumom shranka. Posušeni timijan hranimo v temnem, suhem in toplem prostoru, njegova uporaba je najmanj 2 leti.
Obogatite svojo zbirko začimb in dodajte še timijan. Lučka Glaser
Še nekaj nabranih začimb za vašo kuhinjo:
- Posušena jušna zelenjava.
- Origano za začimbo.
- Sušenje vrtnega šetraja za začimbo.
- Posušen korenček za ozimnico.
- Rumena koleraba – sušenje za začimbo.
- Posušen česen za začimbo.
- Zelena za začimbo.
- Por – sušenje za začimbo.
- Priprava peteršilja za začimbo.
- Zelena za začimbo.
- Luštrek za začimbo.
- Majaron kot začimba.
- Rožmarin za začimbo.
- Lovor za začimbo.
- Sušenje jurčkov.
- Posušene dežnikarice v prahu.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Sušenje pehtrana.
- Limonina lupina za začimbo.