Timijan za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Timijan za začimbo si pripravimo v poletnem času in tako dopolnimo zbirko začimb v kuhinji. Posušeni listi timijana imajo močnejšo aromo od svežega.

Timijan raste tudi prosto v naravi in ima ogromno ljudskih imen, kot so: materina dušica, babja dušica, poljski timijan, duša, popovec, … Timijan se uporablja v številnih jedeh iz mesa, rib in vegetarijanskih jedeh ter tudi v gobah, suhem sadju, omakah in juhah. Dodajamo ga na začetku kuhanja. Zaradi močnega okusa ga odmerjamo previdno.

Timijan za začimbo

Pripomočki za pripravo timijana za začimbo

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo timijana za začimbo

  • timijan, količina primerna našim potrebam

Postopek za pripravo timijana za začimbo

Timijan je trajnica, ki v obliki grmička zraste v višino do 50 cm in ga lahko gojimo v vrtu, je pa občutljiv na mraz in ga moramo pozimi zaščititi. Cveti od maja do julija in v tem času ga tudi nabiramo, pazljivo porežemo zgornji zeleni del, saj timijan ponovno ozeleni.

Timijan za začimbo

Porezani timijan razgrnemo po pladnju, da ga posušimo. Sušimo ga v senčnem in suhem, zračnem prostoru. Vonj timijana je zelo aromatičen in tudi, ko je posušen, njegova aroma ostaja izrazita.

Timijan za začimbo

Posušene vejice timijana osmukamo, suhe vejice pa lahko shranimo za kuhanje juh, saj suhe vejice še zmerom vsebujejo veliko arome.

Timijan za začimbo

Posušene liste in cvetove timijana shranimo v kozarček, ki ga opremimo z vsebino in datumom shranka. Posušeni timijan hranimo v temnem, suhem in toplem prostoru, njegova uporaba je najmanj 2 leti.

Timijan za začimbo

Obogatite svojo zbirko začimb in dodajte še timijan. Lučka Glaser

Še nekaj nabranih začimb  za vašo kuhinjo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor