Pečene pečenice
Pečenice, kot jih spečem jaz, so zlato rjavo zapečene, dišeče in sočne, zato vas vabim, da preizkusite moj recept in način priprave pečenic. Je pa pri pečenicah zelo pomembno tudi to, kako so narejene. Pečenice so mesni izdelek v katerem sta sveže svinjsko meso in slanina, ki sta mleta, vse skupaj začinjeno in napolnjeno v tanko črevo. Značilno je, da ima vsaka domačija svoj recept in tako so pečenice lahko različno začinjene, prav vsi pa se trudijo, da bi naredili kar najokusnejše.
Pečenice kuhamo in pečemo po različnih postopkih, a meni je najljubši postopek, ki je opisan spodaj. Zraven pečenih pečenic ponudimo različne žgance, jedi iz kisle repe ali kislega zelja.
Pripomočki za pripravo pečene pečenic
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine pečene pečenice
Za 4 osebe:
- 4 pečenice
- voda po potrebi
- 1 žlica svinjske masti ali olja po želji
Postopek peke pečenic
Ko dobimo ali kupimo pečenice, jih pred pripravo shranimo tako, da jih damo v skledo ali na krožnik, da kroži zrak okoli njih in postavimo vse skupaj v hladilnik, kjer naj počakajo na 5 – 8 °C, do uporabe.
Ko želimo pečenice pripraviti, jih položimo v lonec in zalijemo z mlačno vodo, da so z vodo prekrite. Koliko vode potrebujete, je odvisno od lonca in kako so velike pečenice. Vse skupaj postavimo na štedilnik ,pokrijemo s pokrovko, da hitreje zavre, pri tem pa pazimo, da tekočina ne skipi. Ko zavre, nastavimo temperaturo, da se pečenice na zmerni temperaturi kuhajo 15 minut. Ko so pečenice kuhane, jih še v tekočini prebodemo z zobotrebcem, da maščoba steče v tekočino.
Pečenice preložimo iz tekočine v skledo ali na krožnik, ko se malo ohladijo, jim odstranimo špile, da z njimi ne bomo poškodovali posode oziroma ponve med peko.
V ponev damo mast ali olje in pečenice, ki jih pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo,najprej z ene strani, da so zlato rjavo zapečene.
Nato jih obrnemo in zapečemo še z druge strani.
Še vroče pečenice postrežemo, odlične pa so tudi hladne.
Pečenice so izvrstne za pripravo hitrega, okusnega obroka. Lučka Glaser
Ideje, kaj lahko postrežemo zraven pečenih pečenic:
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
In jedi iz kislega zelja in repe:
- Kislo zelje zabeljeno z ocvirki.
- Kisla repa zabeljena z ocvirki.
- Praženo kislo zelje.
- Kislo zelje s papriko.
- Kisla repa po kmečko.
- Kisla repa s podmetom.
- Kmečko kislo zelje.
- Zeljna juha s fižolom.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Kislo zelje v solati.