Pečene pečenice
Print Friendly, PDF & Email

Pečenice, kot jih spečem jaz, so zlato rjavo zapečene, dišeče in sočne, zato vas vabim, da preizkusite moj recept in način priprave pečenic. Je pa pri pečenicah zelo pomembno tudi to, kako so narejene. Pečenice so mesni izdelek v katerem sta sveže svinjsko meso in slanina, ki sta mleta, vse skupaj začinjeno in napolnjeno v tanko črevo. Značilno je, da ima vsaka domačija svoj recept in tako so pečenice lahko različno začinjene, prav vsi pa se trudijo, da bi naredili kar najokusnejše.

Pečenice kuhamo in pečemo po različnih postopkih, a meni je najljubši postopek, ki je opisan spodaj. Zraven pečenih pečenic ponudimo različne žgance, jedi iz kisle repe ali kislega zelja.

Pečene pečenice ( Po moje )

Pripomočki za pripravo pečene pečenic

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine pečene pečenice

Za 4 osebe:

  • 4 pečenice
  • voda po potrebi
  • 1 žlica svinjske masti ali olja po želji

Postopek peke pečenic

Ko dobimo ali kupimo pečenice, jih pred pripravo shranimo tako, da jih damo v skledo ali na krožnik, da kroži zrak okoli njih in postavimo vse skupaj v hladilnik, kjer naj počakajo na 5 – 8 °C,  do uporabe.

Pečene pečenice ( Po moje )

Ko želimo pečenice pripraviti, jih položimo v lonec in zalijemo z mlačno vodo, da so z vodo prekrite. Koliko vode potrebujete, je odvisno od lonca in kako so velike pečenice. Vse skupaj postavimo na štedilnik ,pokrijemo s pokrovko, da hitreje zavre, pri tem pa pazimo, da tekočina ne skipi. Ko zavre, nastavimo temperaturo, da se pečenice na zmerni temperaturi kuhajo 15 minut. Ko so pečenice kuhane, jih še v tekočini prebodemo z zobotrebcem, da maščoba steče v tekočino.

Pečene pečenice ( Po moje )

Nasvet
Tekočino, juho od pečenic shranimo, ker jo lahko uporabimo za samostojno juho, za zalivanje enolončnic, omak …

Pečene pečenice ( Po moje )

Pečenice preložimo iz tekočine v skledo ali na krožnik, ko se malo ohladijo, jim odstranimo špile, da z njimi ne bomo poškodovali posode oziroma ponve med peko.

Pečene pečenice ( Po moje )

V ponev damo mast ali olje in pečenice, ki jih pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo,najprej z ene strani, da so zlato rjavo zapečene.

Pečene pečenice ( Po moje )

Nato jih obrnemo in zapečemo še z druge strani.

Pečene pečenice ( Po moje )

Še vroče pečenice postrežemo, odlične pa so tudi hladne.

Pečene pečenice ( Po moje )

Pečenice so izvrstne za pripravo hitrega, okusnega obroka. Lučka Glaser

Ideje, kaj lahko postrežemo zraven pečenih pečenic:

In jedi iz kislega zelja in repe:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor