Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas
Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas je v Sloveniji tradicija, saj je poznano, da Slovenci pri kolinah pripravijo tudi mesene klobase, ki jih imenujejo tudi mesenke, ki jih še dodatno prekadijo. Recept za pripravo mesenih prekajenih klobas se na podeželju prenaša iz roda v rod.
V trgovinah prodajajo mesene klobase pod imenom kranjska klobasa, ki jo je Slovenija pod tem imenom tudi zaščitila, prebivalci Kranja trdijo, da je ime dobila po njihovem mestu, najbolj verjetno pa ime izvira iz nekoč imenovane Dežele kranjske.
Pripomočki za kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas:
- lonec s pokrovko
- krožnik
- štedilnik
Sestavine za kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas:
- domače mesene prekajene klobase
- voda
Postopek za kuhanje domačih, mesenih, prekajenih klobas:
Najprej domače prekajene mesene klobase splaknemo pod tekočo hladno vodo.
V lonec naložimo domače prekajene mesene klobase in jih zalijemo s hladno vodo, lonec pokrijemo, postavimo na štedilnik in jih kuhamo dokler voda ne zavre.
Nato lonec odstavimo in pustimo klobase v loncu še najmanj deset minut.
Po desetih minutah klobase preložimo na krožnik, juho pa shranimo, saj jo lahko uporabimo za pripravo različnih obrokov.
Niso samo lepe na pogled, so tudi okusne. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za kuhanje dobrot iz svinjine:
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domače šunke.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Ričet s prekajenim svinjskim parkljem.
- Kisla juha iz prekajenih svinjskih parkljev.