Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica
Jušno zelenjavo pripravimo iz domače zelenjave in jo imamo tako lahko vedno na razpolago za oplemenitenje okusov enolončnic, juh, omak ali pa jo uporabimo samostojno za okusno juho z dodatki. To začimbo lahko pustite v juhi, lahko pa jo ko prevre, s cedilom precedimo in dobimo čisto juho z okusom po zelenjavi.
Prišel je čas, da po vrtu pospravimo korenček, kolerabo, por, peteršilj, zeleno, luštrek, čebula, sladki janež, in dišavnice, ki jih gojimo majaron, origano, timijan. Nekateri dodajo tudi 1 kg paradižnika, vendar ta pri meni ne uspeva, zato ga nisem uporabila. Tako pripravljena jušna zelenjava je uporabna eno leto. Točno vemo, kaj je v kozarčku, ki smo ga pripravili. Recept lahko tudi zmanjšate količinsko sorazmerno, če želite poskusiti z manjšo količino. Za pripravo te začimbne mešanice uporabimo manjše korenčke, debelejše pa si shranimo čez zimo. Presenečeni boste, kako okusna in priročna je jušna zelenjava.
Jušna zelenjava – za pripravo potrebujemo:
- zabojček
- nož
- vile
- vedro
- cedilo
- sekljalnik
- tehtnico
- desko za rezanje
- nalepke za napis
Jušna zelenjava – potrebujemo naštete sestavine:
1 kg korenja
- 1 kg peteršilja
- 1 kg čebule
- 1 kg pora
- 1 velika zelena
- 1 koleraba
- 1 sladki janež
- 10 g majarona
- 10 g origano
- 10 g timijan
- 110 g soli
Jušna zelenjava – priporočila za pripravo:
Pri izdelavi najboljše jušne zelenjave je najbolj pomembna čistoča zelenjave. Korenčke porabimo lahko vse drobne in ranjene, ki smo jih obdrgnili, ko smo ih jemali iz zemlje. Odstranimo zelenje korenčka. Dobro korenje v vodi umijemo in naložimo na cedilo, da odteče voda potem pa položimo na čist prtiček, da se osuši odvečne vode.
Sedaj pripravimo zeleno in peteršilj, pri katerem uporabimo tako liste kot korenino. Ločimo zelenje in korenino in v vodi umijemo zeleni del ločeno, korenino pa postrgamo in umijemo. Tako damo v cedilo tudi peteršilj, da se odteče potem pa na prtiček.
Posebno pozornost namenimo poru, ker je pri razvejanju zelenih listov rada skrita zemlja in druge smeti. Zato je najbolje, da por malo nižje od zelenega dela prerežemo in zelene dele listov vsakega posebej dobro umijemo v vodi, damo na cedilo, ko se odteče voda, na prtiček.
Očistimo še zeleno, kolerabo, sladki janež, majaron, origano, timijan. Vse dobro umijemo, damo v cedilo in ko se voda odteče naložimo na prtiček, da se osuši vode. Olupimo čebulo in jo narežemo na več kosov. Sedaj smo najzahtevnejši del naredili in imamo čisto zelenjavo.
Za sekljanje v sekljalniku režemo zelenjavo na manjše kose, pozorni moramo biti, da razrežemo stebla zelene, peteršilja in pora na manjše koščke in jih polagamo v sekljalnik. Vso sesekljano zelenjavo damo v večje vedro ali drugo posodo, ki je primerna za hrano, osolimo ter dobro premešamo.
Tako pripravljeno zelenjavo je najbolje pustiti vsaj 12 do 24 ur ali čez noč, da se enakomerno presoli. Naslednji dan pa zelenjavo naložimo v čiste kozarce za vlaganje in pokrijemo z pokrovčki, ki dobro tesnijo. Pripravimo nalepke, kjer zapišemo naslov shranka in datum izdelave.
Želim vam veliko domačih shrankov za mrzlo zimo Lučka Glaser.