Piščančji file na žaru
Print Friendly, PDF & Email

Ko pride pomlad, si zaželimo pečenje z žara. Piščančji file na žaru je lahka, preprosta in priljubljena mesna jed z žara, ki jo pripravimo zunaj, v naravi, ko imamo piknik.  Piščančji file je izkoščičeno meso piščančjih prsi ali bedrc. Za žar največkrat mariniramo piščančji file z nam ljubimi začimbami, ki ne smejo biti premočne, zardi nežnega mesa. Če želimo, da se meso lepo speče, mora biti ogreto na sobno temperaturo in ne iz hladilnika, ker se v sredini počasneje ogreje in speče.

Piščančji file na žaru – potrebujemo

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • klešče za obračanje
  • žar
  • suho dračje
  • lesno oglje

Piščančji file na žaru – sestavine

Za 2 osebi

  • 4 piščančja bedra
  • sol
  • rožmarin
  • curry

Piščančji file na žaru – priprava

Za fileje lahko uporabimo piščančja prsa ali pa bedrca. Stvar vašega okusa, meni so bolj všeč bedra, ker so bolj sočna in z njimi bom tudi prikazala kako fileje naredimo. Za žar kožo pustimo na filejih, ker najprej pečemo meso na strani na kateri je koža.

Najprej bedra razdelimo pri sklepu na dva dela, spodnji in zgornji del. Spodnji del z ostrim nožem zarežemo do kosti in odstranimo kost od mesa. Na vrhnjem bedru zarežemo tudi do kosti in odstranimo kost, kakor prikazuje fotografija. Meso vrhnjega dela lahko, razdelimo na dva dela, da so koščki mesa enakomerne velikosti in se bodo tudi pekli približno enaki čas.

Piščančje fileje nalagamo v skledo, solimo, potresemo s curry in rožmarinom. Po okusu.

Ko vse meso nasolimo in začinimo, vse še dobro premešamo z roko in pustimo na sobni temperaturi vsaj eno uro pred peko, da se meso marinira (prepoji z soljo in začimbami).

Ogenj za žar zakurimo z suhim dračjem (manjše suhe vejice) in dodamo lesno oglje. Oglje razpihamo, da zažari in na vročo mrežico žara naložimo pripravljeno meso.

Ko vidimo, da je meso na eni strani pečeno (na strani, kjer je koža), g s z kuhinjskimi kleščami obrnemo, da se speče še na drugi strani.

Če želimo, okusno sočno meso, ga nikoli med pečenjem ne pikamo z vilicami, ker vsakič odteka sok iz mesa. Obračamo ga s kuhinjskimi kleščami. Zraven pečenega fileja piščanca lahko ponudimo solate: solato hrastov list,  regrat s fižolom,  regrat v solati z jajcem, krompirjevo solato

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor