Zeljne krpice (tudi bleki ali flikice)
Zeljne krpice so stara kmečka jed, ki je bila nekoč zelo pogosto na mizi, sedaj pa je šla kar malo v pozabo. Sladko zelje in doma pripravljene jajčne testenine dajejo obroku sladkoben okus.
Pripomočki za pripravo zeljnih krpic
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočin
- štedilnik
- kozica s pokrovom
- žlica
- lonec s pokrovom
- kuhalnica
- penovka ali cedilo
- skodelica
- krožnik
Sestavine za pripravo zeljnih krpic
Za štiri osebe:
- 1200 g svežega zelja (+ nekaj zelja za dekoracijo krožnika; po želji)
- 160 g krpic, blekov oz. flikic (najbolje domačih, lahko tudi testenine po želji)
- 100 g svinjske masti
- 200 ml vode
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava zeljnih krpic
Zeljnati glavi odstranimo vse umazane zunanje liste in jo narežemo na tanke rezine.
V kozici stopimo svinsko mast, nanjo stresemo narezano zelje v kozico, dolijemo vodo, jo pokrijemo in pražimo na zmernem ognju približno dvajset minut. Med praženjem zelje posolimo in večkrat premešamo.
V lonec natočimo vodo in, ko voda zavre, dodamo testenine, sol in jih kuhamo približno pet minut (oz. po navodilih proizvajalca, če uporabimo kupljene), med kuhanjem jih večkrat poizkusimo, da se testenine ne razkuhajo.
Kuhane testenine s penovko poberemo iz lonca ali pa jih enostavno stresemo na cedilo. Kuhane in odcejene testenine stresemo k praženemu zelju.
Zelje in testenine narahlo premešamo in jih serviramo na krožniku, ki ga za dekoracijo obložimo s svežim zeljem, ljubitelji popra pa vse skupaj še popoprajo.
Zelje je naše veselje, lahko je surovo, kuhano ali pečeno, pa še zmerom ostane zelje. Lučka Glaser
Več o samem zelju si lahko preberete na povezavi zelje.
Zelje, pripravljeno na drugačen način:
- Kmečko kislo zelje.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Praženo kislo zelje.
- Sarme s kislim zeljem.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Kislo zelje v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Sladko zelje s krompirjem.
- Rdeče zelje z jabolkom.