Kuhanje prekajenega svinjskega jezika
Kuhan prekajeni svinjski jezik je okusen, nasiten in skupaj s prilogami odličen obrok, ki ga postrežemo za kosilo ali malico. Svinjski jezik je zelo primeren za prehrano in po kakovosti ni slabši od mesa, saj vsebuje tudi aminokisline in vitamine, je prijetnega okusa in pri kuhanju obdrži vse koristne sestavine in vitamine.
Pripomočki za kuhanje prekajenega suhega svinjskega jezika:
- lonec s pokrovko
- deska za rezanje
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočine
- nož
- štedilnik
- krožnik
Sestavine za kuhanje prekajenega suhega svinjskega jezika:
Za štiri osebe:
- 620 g prekajenega suhega svinjskega jezika
- 1600 ml vode
Za prilogo kuhanega prekajenega svinjskega jezika:
- 4 žlice ajvarja z dodanimi bučkami ali kupljenega ajvarja
- 4 žlice hrenove omake ali kupljenega delikatesnega hrena
- krompir v solati z drobnjakom
Postopek za kuhanje prekajenega svinjskega jezika:
Prekajeni svinjski jezik dobro operemo, damo v lonec in ga zalijemo s hladno vodo, paziti moramo, da voda prekrije jezik in se bo le ta kuhal v celoti v vodi. Začimb in soli ne dodajamo, da jezik ne izgubi značilnega vonja in okusa. Lonec postavimo na štedilnik in ko voda zavre, jezik kuhamo na zmernem ognju dvajset minut, nato ga vzamemo iz vode in ga damo na krožnik.
Vode, v kateri se je kuhal prekajeni svinjski jezik, ne zavržemo, saj lahko iz nje pripravimo čudovito juho.
Še topel svinjski jezik olupimo na spodnjem hrapavem delu in
ga na kuhinjski deski z nožem narežemo na rezine debeline tri do štiri milimetre.
Skupaj s prilogami postrežemo hladnega, lahko pa tudi še toplega.
Jezik da jeziku okus, nas nahrani in poteši našo željo po hrani. Lučka Glaser
Ker smo po kuhanem svinjskem jeziku radi žejni, zraven priporočam:
- Kutinov gosti sok.
- Limonada z ingverjem.
- Čaj iz robidnic.
- Breskov kompot.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj poprove mete.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.