Radič s krompirjem in slanino
Radič s krompirjem in slanino je poslastica ki so jo jedli na podeželju ob večerih, po težkih kmečkih opravilih. Mešanica te solate zadovoljuje vse energetske potrebe, ki smo jih porabili preko celega dne in nam da novih moči. V vsakdanjem tempu življenja večina ljudi pripravi radič posebej, kakor tudi krompir in slanino, toda ta mešanica skupaj nam da poseben okus pečene slanine v kombinaciji z radičem in krompirjem, okus je kiselkasto grenak z aromo pečene slanine.
Radič z krompirjem in slanino – pripomočki:
- skleda
- nož
- kozica z pokrovko
- ponev
- kuhalnica
- deska za rezanje
- cedilo
Radič z krompirjem in slanino – sestavine
Za 2 osebi:
- 300 g radiča (uporabite lahko katerokoli vrsto radiča)
- 2 srednje velika krompirja
- 2 stroka česna
- 150 g slanine
- kis
- sol in poper
Radič z krompirjem in slanino – postopek:
Radič, ki ga prinesemo iz vrta ali tržnice dobro pregledamo, vsak list posebej, saj so na vrtu tudi drugi ljubitelji radiča, ki se skrijejo med liste kot so polži, deževniki in ostali ljubitelji radiča v vrtu. In pod vodo splaknemo in vsak list posebej. Krompir operemo in ga neolupljenega damo kuhati, ko je kuhan ga olupimo. Radič dobro operemo in ga odcedimo.
Opran radič narežemo na široke rezance, po svojem okusu in željah, dodamo narezan krompir in česen.
Na rezalni deski narežemo slanino na kocke, ki jih prepražimo v ponvi, da lepo porjavijo.
Na pripravljeno solato z krompirjem in česnom prelijemo kis, solimo in po želji tudi popopramo, premešamo, na koncu vse to potresemo s prepečeno slanino, ki pa naj bo že malo ohlajena, da radič ne dobi prevelikega šoka. Ob tem obroku priporočam kos domačega kruha:
- konopljin kruh,
- polnozrnati kruh,
- polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči,
- ajdov kruh z orehi,
- mlečni bel kruh.
Dober tek vam želi Lučka.