Dušeno sladko rdeče zelje
V jensko zimskem času pogosto pripravim zelje na različne načine. Danes z vami delim moj recept za pripravo dušenega sladkega rdečega zelja brez jabolk ali vina. Tako pripravljeno moji družini najbolj tekne in ga pogosto pripravim, saj je priprava nadvse enostavna. Poleg tekne kakšen košček mesa in seveda pražen krompir, pa tudi pire krompir. Dušeno sladko zelje lahko pripravimo tako iz rdečega kot belega zelja. Tokrat iz rdečega.
Dušeno sladko rdeče zelje – pripomočki
- vok ali voku podobna višja ponev/posoda skupaj s pokrovko
- merilnik tekočn
Dušeno sladko rdeče zelje – sestavine
- večja zeljnata glava – cca. 1-1,2 kg (lahko belo ali rdeče zelje)
- 2 dl vode
- 2 jedilni žlici vinskega kisa
- sol, poper, muškatni orešček po okusu
- poljubno olje ali druga maščoba
Priprava dušenega sladkega rdečega zelja
Kot rečeno je postopek za pripravo povsem enostaven, pa si poglejmo kako zelo. Za pripravo sušenega sladkega zelja lahko uporabimo tako belo kot rdeče zelje. Tisto, ki vam je ljubše ali pa pri roki. Jaz sem tokrat uporabila rdeče zelje.
Zelje očistimo slabih, umazanih in poškodovanih listov in zelnato glavo prerežemo na polovico, po potrebi še na četrtino, odstranimo ‘štorček’ in z nožem zelje narežemo na zeljne rezance.
V voku segrejemo malo maščobe in na zmerni temperaturi na njej na hitro za nekaj minut prepražimo zelje, ki smo ga (vsega) dali v vok. Ne skrbite, če se vam bo zdelo, da je zelja absolutno preveč, saj bo zelje med dušenjem uplahnilo in malce zlezlo skupaj.
Medtem, ko se zelje praži (vmes večkrat pomešamo), v merilniku tekočin skupaj zmešamo vodo, kis, sol, poper in muškatni orešček. Po želji in okusu lahko dodate še katero drugo začimbo (npr. lovor, kumino), če vam tako ustreza, nam zadostujejo omenjene.
S to mešanico prelijemo zelje v voku, pokrijemo vok in počakamo, da zavre, nato pa temperaturo kuhanja in ob rahlem vrenju sladko zelje dušimo še 30-50 minut. Odvisno, kako mehko zelje si želite. Vmes občasno premešamo.
Pri nas imamo radi, da zelje ni povsem zmehčano. Zato čas dušenja mirno prilagodite glede na vaš okus.
Dušeno sladko zelje ponudimo kot prilogo k mesu in krompirju ali pa skupaj s praženim krompirjem kot samostojno jed.
Ljubitelji zelja in repe poskusite tudi:
- zeljne krpice po moje,
- dušeno kislo zelje,
- dušeno sladko zelje s krompirjem,
- zavitek z rdečim zeljem,
- kislo zelje s pečenico iz pečice,
- pire iz repe in krompirja,
- kisla repa zabeljena z zaseko,
- repno prilogo (iz sveže repe).
Pa dober tek!