Dušeno sladko rdeče zelje
Print Friendly, PDF & Email

Jeseni pogosto pripravim zelje. Na različne načine. Nazadnje sem vam predstavila moja recepta za dušeno kislo zelje s pečenico iz pečice in zavitek z rdečim zeljem. Še najpogosteje pa pripravim dušeno sladko zelje, ki je odličnega okusa in nam zelo tekne. In ta recept danes delim z vami. Priprava je nadvse enostavna. Poleg tekne kakšen košček mesa in seveda pražen krompir. Dušeno sladko zelje lahko pripravimo tako iz rdečega kot belega zelja. Tokrat iz rdečega.

Dušeno sladko rdeče zelje – pripomočki:

  • nož in deska za rezanje
  • kuhalnica
  • vok ali voku podobna višja ponev/posoda skupaj s pokrovko
  • merilnik tekočin
  • žlica

Dušeno sladko rdeče zelje – sestavine

  • zeljnata glava (lahko belo ali rdeče zelje)
  • 2 dl vode
  • 2 jedilni žlici vinskega kisa
  • sol, poper, muškatni orešček po okusu
  • malo maščobe (kokosova mast, olje, …)

Postopek priprave dušenega sladkega rdečega zelja

Kot rečeno je postopek za pripravo povsem enostaven, pa si poglejmo kako zelo. Za pripravo sušenega sladkega zelja lahko uporabimo tako belo kot rdeče zelje. Tisto, ki vam je ljubše ali pa pri roki. Jaz sem tokrat uporabila rdeče zelje.

Zelje očistimo slabih, umazanih in poškodovanih listov in zelnato glavo prerežemo na polovico, po potrebi še na četrtino, odstranimo štorček in z nožem zelje narežemo na zeljne rezance.

Nasvet
Bi radi zelje (belo ali rdeče) shranili za kasnejše dni, pa ne veste kako? Sama zelje narežem na rezance, ga po porcijah shranim v plastične posodice (ali PVC vrečke) primerne za zamrzovanje in tako pripravljeno zelje zamrznem. Tako ga imam kasneje vedno pri roki, ko ga potrebujem. 

V voku segrejemo malo maščobe in na zmerni temperaturi na njej na hitro prepražimo zelje, ki smo ga (vsega) dali v vok.  Ne skrbite, če se vam bo zdelo, da je zelja absolutno preveč, saj bo zelje med dušenjem uplahnilo in malce zlezlo skupaj.

Medtem, ko se na nizki temperaturi na maščobi zelje še vedno praži (cca. 1 minuto) – pri tem pazimo, da se ne prismodi, v merilniku tekočin skupaj zmešamo vodo, kis, sol, poper in muškatni orešček.

S to mešanico prelijemo zelje v voku, pokrijemo vok in počakamo, da zavre, nato pa temperaturo štedilnika zmanjšamo in pri rahlem vrenju sladko zelje dušimo še 30-50 minut. Odvisno, kako mehko zelje si želite. Vmes občasno premešamo.

Pri nas imamo radi, da zelje ni povsem zmehčano. Zato čas dušenja mirno prilagodite glede na vaš okus.

Dušeno sladko zelje ponudimo kot prilogo k mesu in krompirju ali pa skupaj s tenstanim krompirjem kot samostojno jed.

Dušeno sladko zelje.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor