Vampi po tržaško
Vampi po tržaško so ob govejem golažu še zmeraj pogosto na jedilniku gostinskih lokalov, ki se nahajajo ob transportnih poteh. Tako je bilo že nekoč in je še danes. Popotniki in prevozniki – furmani, ki so jih v današnjem času zamenjali turisti in šoferji, radi posegajo po klasičnih jedeh. Pa tudi tako, v udobju domače kuhinje si pripravite odlične vampe po tržaško, ne boste obžalovali. Mnogi ljudje jemljejo vampe precej slabšalno, kot manjvredno hrano, in vsem tem ljudem priporočam, da jih preizkusijo, pa bodo sigurno spremenili mnenje o vampih in kuharici.
Pripomočki za vampe po tržaško
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za vampe po tržaško
Za 2 osebi:
- 300 g kuhanih govejih vampov
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 50 g pečene slanine
- 1 žlica olja
- 1 žlička sladke paprike
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata); lahko tudi paradižnikove mezge z origanom
- 200 ml vode
- 50 ml belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol po okusu
Priprava vampov po tržaško
Goveje vampe, ki jih kupimo že narezane in kuhane, dobro operemo. Na drobno narežemo slanino, čebulo in česen.
V lonec damo olje in slanino in rahlo prepražimo, nato dodamo še čebulo in česen in vse skupaj pražimo.
Pripravimo drobtine, papriko, paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dodamo v lonec in dobro premešamo. Nato dodamo vampe še enkrat premešamo.
Zalijemo z vodo in kuhamo približno 30 minut na zmernem ognju, na koncu dodamo še belo vino.
Pri serviranju na krožnik vampe po tržaško potresemo z sirom.
Zraven vampov lahko ponudimo:
Ali pa domač svež kruh:
- konopljin kruh,
- polnozrnati kruh,
- polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči,
- ajdov kruh z orehi,
- mlečni bel kruh.
Dober tek vam želim, Lučka Glaser.