Vampi po tržaško
Print Friendly, PDF & Email

Vampi po tržaško so ob govejem golažu še zmeraj pogosto na jedilniku gostinskih lokalov, ki se nahajajo ob transportnih poteh. Tako je bilo že nekoč in je še danes. Popotniki in prevozniki – furmani, ki so jih v današnjem času zamenjali turisti in šoferji, radi posegajo po klasičnih jedeh. Pa tudi tako, v udobju domače kuhinje si pripravite odlične vampe po tržaško, ne boste obžalovali. Mnogi ljudje jemljejo vampe precej slabšalno, kot manjvredno hrano, in vsem tem ljudem priporočam, da jih preizkusijo, pa bodo sigurno spremenili mnenje o vampih in kuharici.

Pripomočki za vampe po tržaško

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za vampe po tržaško

Za 2 osebi:

  • 300 g kuhanih govejih vampov
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 50 g pečene slanine
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata); lahko tudi paradižnikove mezge z origanom
  • 200 ml vode
  • 50 ml belega vina
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol po okusu

Priprava vampov po tržaško

Goveje vampe, ki jih kupimo že narezane in kuhane, dobro operemo. Na drobno narežemo slanino, čebulo in česen.

Nasvet
Surovi vampi so zelo težko dosegljivi, a v primeru, da nam jih uspe pridobiti, jih moramo najprej skuhati. Damo jih v večji lonec in zalijemo z mrzlo vodo dodamo jušno zelenjavo, kot so čebula, česen, cel poper, lovor in peteršilj, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 2 uri. Po kuhanju vzamemo vampe iz lonca, jih splahnemo pod mrzlo vodo, še malo očistimo odvečne maščobe in jih narežemo na rezance. Podrobnejša navodila najdete tukaj.

V lonec damo olje in slanino in rahlo prepražimo, nato dodamo še čebulo in česen in vse skupaj pražimo.

Pripravimo drobtine, papriko, paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dodamo v lonec in dobro premešamo. Nato dodamo vampe še enkrat premešamo.

Zalijemo z vodo in kuhamo približno 30 minut na zmernem ognju, na koncu dodamo še belo vino.

Pri serviranju na krožnik vampe po tržaško potresemo z sirom.

Zraven vampov lahko ponudimo:

Ali pa domač svež kruh:

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 73 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor