Cvetača v solati
Print Friendly, PDF & Email

Cvetača v solati je okusna in lahko prebavljiva, vsebuje malo kalorij in je zelo primerna za prehranjevanje. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, kalija, bora, folne kisline in vitamina C. Cvetača spada med kapusnice in izvira iz severovzhodnega Sredozemlja.

Pripomočki za pripravo cvetače v solati:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • lonec za kuhanje nad paro s pokrovko
  • posodica za merjenje tekočin
  • penovka
  • skleda
  • žlica

Sestavine za pripravo cvetače v solati:

Za dve osebi:

  • 600 g cvetače
  • 1000 ml vode za kuhanje
  • 1 žlica olivnega olja
  • 3 žlice kisa ali po okusu
  • sol po okusu
  • poper po potrebi

Postopek za pripravo cvetače v solati:

Cvetačo stehtamo in ji odstranimo zeleni del, pri čemer pazimo, da se glava cvetače ne razkoplje.

V lonec natočimo hladno vodo, jo posolimo in v njej namočimo glavo cvetače za približno petnajst minut, da izplavajo žuželke, ki se lahko nahajajo v glavi cvetače. Po namakanju glavo cvetače razrežemo in jo operemo v čisti hladni vodi. Lepe liste cvetače tudi operemo in jih istočasno s cvetačo cele skuhamo.

Cvetačo preložimo v lonec za kuhanje nad paro skupaj z listi in kuhamo do mehkega, to je približno petnajst minut, če nimamo lonca za kuhanje nad paro, cvetačo skuhamo v vodi.

Kuhano cvetačo preložimo s penovko v skledo, jo posolimo, okisamo, dodamo olje in rahlo premešamo.

Cvetačo lahko okrasimo z listi cvetače, ki smo jih istočasno skuhali, ljubitelji popra pa še popoprajo.

Naj vas pogled na cvetačo ne zavede, čeprav je bele barve, je v solati odlična. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za različne vrste solate:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor