Kuhana sladka ali mlada koruza
Print Friendly, PDF & Email

Kuhana koruza, pa naj bo sladka ali mlada, je vedno dobrodošel, sladek, dišeč prigrizek, ki si ga lahko privoščimo samostojno ali pa ob jedeh iz žara. Na tržnici ali v trgovini imamo možnost kupiti mlado, največkrat pa sladko koruzo, lahko pa tudi kupimo seme in si koruzo pridelamo sami na svojem vrtu.

Koruza, ki je primerna za kuhanje mora biti še mlečna, to pomeni, da je, ob pritisku na zrno, še mehka.

Kuhana mlada ali sladka koruza

Pripomočki za pripravo kuhane koruze

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo kuhane koruze

  • 1 storž koruze / osebo
  • sol po okusu

Priprava kuhane sladke ali mlade koruze

Koruzo, ki smo jo nabrali na vrtu, jo kupili ali dobili bomo pripravili po spodnjem postopku. Za kuhanje s storžem lahko uporabimo tudi navadno koruzo, ki mora biti še mlečna, to pomeni, da je mehka ali pa za ta namen vzgojeno sladko koruzo, ki mora biti ravno tako še mehka.

Kuhana mlada ali sladka koruza

Koruzo najprej odpremo, to pomeni, da zavihamo ličje iz vrha proti peclju in ostanimo svilnate koruzne laske, odstranimo tudi grde liste ličja, lepe liste ličja pa shranimo.Kuhana mlada ali sladka koruza

V lonec naložimo storže koruze, ki jim bomo dodali lepe liste ličja koruze, zaradi boljšega okusa, zalijemo z vodo, da je koruza prekrita, posolimo in lonec pokrijemo s pokrovko ter pristavimo na štedilnik.

Kuhana mlada ali sladka koruza

Ko v loncu voda prične vreti, naj koruza vre 10 do 12 minut in koruza je kuhana.

Kuhana mlada ali sladka koruza

Storže koruze previdno vzamemo iz vročega lonca in jo še vročo ponudimo, okusna pa je tudi, ko se ohladi.

Kuhana mlada ali sladka koruza

Zdravi prigrizki koruze, kakor so nekoč bili. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudimo zraven kuhane koruze:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor