Kuhana sladka ali mlada koruza
Kuhana koruza, pa naj bo sladka ali mlada, je vedno dobrodošel, sladek, dišeč prigrizek, ki si ga lahko privoščimo samostojno ali pa ob jedeh iz žara. Na tržnici ali v trgovini imamo možnost kupiti mlado, največkrat pa sladko koruzo, lahko pa tudi kupimo seme in si koruzo pridelamo sami na svojem vrtu.
Koruza, ki je primerna za kuhanje mora biti še mlečna, to pomeni, da je, ob pritisku na zrno, še mehka.
Pripomočki za pripravo kuhane koruze
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kuhane koruze
- 1 storž koruze / osebo
- sol po okusu
Priprava kuhane sladke ali mlade koruze
Koruzo, ki smo jo nabrali na vrtu, jo kupili ali dobili bomo pripravili po spodnjem postopku. Za kuhanje s storžem lahko uporabimo tudi navadno koruzo, ki mora biti še mlečna, to pomeni, da je mehka ali pa za ta namen vzgojeno sladko koruzo, ki mora biti ravno tako še mehka.
Koruzo najprej odpremo, to pomeni, da zavihamo ličje iz vrha proti peclju in ostanimo svilnate koruzne laske, odstranimo tudi grde liste ličja, lepe liste ličja pa shranimo.
V lonec naložimo storže koruze, ki jim bomo dodali lepe liste ličja koruze, zaradi boljšega okusa, zalijemo z vodo, da je koruza prekrita, posolimo in lonec pokrijemo s pokrovko ter pristavimo na štedilnik.
Ko v loncu voda prične vreti, naj koruza vre 10 do 12 minut in koruza je kuhana.
Storže koruze previdno vzamemo iz vročega lonca in jo še vročo ponudimo, okusna pa je tudi, ko se ohladi.
Zdravi prigrizki koruze, kakor so nekoč bili. Lučka Glaser
Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudimo zraven kuhane koruze:
- Čaj iz ognjiča.
- Čaj iz melise.
- Čaj iz plodov šipka.
- Čaj iz jagod šisandre.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Čaj iz zlate rozge.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.