Čaj iz ognjiča
Čaj iz ognjiča je zdravilen, z rahlo grenkim okusom in spada pod tradicionalna zdravila rastlinskega izvora za lajšanje vnetij ust sluznice in žrela. Cvetove ognjiča uporabljamo v zdravilstvu, kot tudi v kozmetiki, saj vsebujejo zelo veliko eteričnega olja.
Pripomočki za pripravo čaja iz ognjiča
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo čaja iz ognjiča
Za 1 skodelico čaja:
- 2 dl vode
- 1 žlica posušenih ali svežih cvetov ognjiča
- sladkor ali med po želji
Priprava čaja iz ognjiča
Cvetove ognjiča nabiramo v suhem vremenu in to v dopoldanskem času, ko cvetovi še niso popolnoma odprti. Cvetove razgrnemo po zračnem pladnju in jih sušimo v senci.
Čas sušenja je zelo odvisen od vremenskih pogojev, prostora in velikosti cvetov, zaradi dolgega časa sušenja lahko cvetovi tudi izgubijo barvo. Posušene cvetove je zaradi veliko vsebnosti olja priporočljivo v začetku hraniti v vrečki iz blaga ali papirja, saj v hermetično zaprti posodi zelo radi splesnijo, šele nato jih shranimo v nepredušno zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.
Za čajno skodelico čaja uporabimo eno žlico posušenih ali svežih cvetov ognjiča, ki jih prelijemo z 200 ml vrele vode, skodelico pokrijemo in pustimo stati 6 do 8 minut.
Tako pripravljen čaj iz cvetov ognjiča precedimo, lahko mu tudi dodamo čajno žličko sladkorja ali medu.
V primeru rednega pitja ognjičevega čaja se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali farmacevtom. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za pripravo drugih vrst domačih čajev:
- Čaj iz melise.
- Čaj iz plodov šipka.
- Čaj iz jagod šisandre.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Čaj iz zlate rozge.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.