Čaj iz ognjiča
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz ognjiča je zdravilen, z  rahlo grenkim okusom in spada pod tradicionalna zdravila rastlinskega izvora za lajšanje vnetij ust sluznice in žrela. Cvetove ognjiča uporabljamo v zdravilstvu, kot tudi v kozmetiki, saj vsebujejo zelo veliko eteričnega olja.

Čaj iz ognjiča

Pripomočki za pripravo čaja iz ognjiča

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo čaja iz ognjiča

Za 1 skodelico čaja:

  • 2 dl vode
  • 1 žlica posušenih ali svežih cvetov ognjiča
  • sladkor ali med po želji

Priprava čaja iz ognjiča

Cvetove ognjiča nabiramo v suhem vremenu in to v dopoldanskem času, ko cvetovi še niso popolnoma odprti. Cvetove razgrnemo po zračnem pladnju in jih sušimo v senci.

Čaj iz ognjiča

Čas sušenja je zelo odvisen od vremenskih pogojev, prostora in velikosti cvetov, zaradi dolgega časa sušenja lahko cvetovi tudi izgubijo barvo. Posušene cvetove je zaradi veliko vsebnosti olja priporočljivo v začetku hraniti v vrečki iz blaga ali papirja, saj v hermetično zaprti posodi zelo radi splesnijo, šele nato jih shranimo v nepredušno zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.

Za čajno skodelico čaja uporabimo eno žlico posušenih ali svežih cvetov ognjiča, ki jih prelijemo z 200 ml vrele vode, skodelico pokrijemo in pustimo stati 6 do 8 minut.

Tako pripravljen čaj iz cvetov ognjiča precedimo, lahko mu tudi dodamo čajno žličko sladkorja ali medu.

Čaj iz ognjiča

V primeru rednega pitja ognjičevega čaja se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali farmacevtom. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo drugih vrst domačih čajev:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor