Jabolka
Jabolka v slovenskem prostoru zasedajo posebno mesto. Praktično ni sadnega vrta, v katerem ne bi našli vsaj ene jablane. Poznamo mnogo sort jabolk. Tako tistih, starih, domačih sort kot tudi novejših. Tudi pregovor:”Jabolko na dan odžene zdravnika stran,” je vsem zelo dobro poznan. Spoznajmo jabolka. Tako s strani njihovega pozitivnega vpliva na naše telo in seveda tudi s strani kulinarike, saj imajo jabolka zelo širok spekter načinov priprave.
Pozitivni vplivi jabolk na naše telo
Prav vse sorte jabolk vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov.
Mi pa si poglejmo kakšna je sestava povprečnega jabolka.
Povprečno jabolko tako vsebuje nekje med 76% in 91% vode, beljakovine, sladkorje in maščobe. V lupini jabolka vsebujejo zelo veliko vitamina C (zato, če je le možno, in veste, da jabolko ni bilo škropljeno, pojejte neolupljeno jabolko).
Nekatere sorte jabolk vsebujejo okoli 40 mg vitamina C na 100 g sadeža, kar pa ni malo, kajne? Poleg vitamina C, jabolka vsebujejo tudi vitamin A, vitamine skupine B, vitamin E in vitamin K.
Tudi z minerali so bogata. Jabolka tako vsebujejo kalij, kalcij, jod, železo, fosfor …
In zdravilne učinkovine, ki blagodejno vplivajo na naše telo, med njimi so to: pektin, tianin, niacin, fluorid, riboflavin, pantotenska kislin in aminokisline.
Uživanje jabolk pomaga pri:
- zniževanju povišanega krvnega tlaka (predvsem zaradi kalija, ki ga vsebujejo),
- zniževanju povišane ravni holesterola v krvi,
- pozitivno vplivajo na čiščenje ožilja,
- razstrupljanju telesa,
- pripomorejo k močnemu imunskemu sistemu,
- urejanju prebave in pospeševanju presnove,
- pri odvajanju odvečne vode iz telesa,
- pomagajo pri hujšanju, saj so nasitna in vsebujejo mnogo vlaknin,
- pomagajo preprečevati možgansko kap,
- pomagajo preprečevati srčni infarkt,
- delujejo proti nekaterim vrstam raka (med njimi rak jeter, črevesja in rak dojke),
- uživanje jabolk pozitivno vpliva na možgane in izboljšanje spomina …
Jabolka v kulinariki
Jabolka so v kulinariki zelo dobro zastopana. Seveda bodo najboljša (najbolj zdrava) kar sveža, ne pozabimo tudi na sveže iztisnjen jabolčni sok (ta naj bi še posebej pripomogel k izboljšanju spomina), pa nepogrešljiv jabolčni kis in seveda jabolčne sladice, ki nam gredo še posebej v slast in so v kulinariki najbolje zastopane, ko je govora o jabolkih.
Danes z vami delimo 30 okusnih receptov z jabolki, po našem izboru.
30 receptov z jabolki za prste oblizn’t
- Jabolčni štrudelj.
- Sočno rožičevo pecivo z jabolki.
- Jabolčni zavitek z bučo in makom.
- Jabolčna kolesa.
- Sočne jabolčne rezine.
- Pecivo iz jabolk in Albert keksov.
- Klasična jabolčna pita.
- Zlato jabolko s smetano.
- Jabolčni piškoti s cimetom.
- Vegansko ajdovo pecivo z jabolki.
- Cojzevo poželenje.
- Mini jabolčne pite.
- Pečena jabolka.
- Jabolčna pita z orehovo skuto.
- Jabolčne kocke s kakavom.
- Sočni jabolčni mafini.
- Prekmurska gibanica.
- Vroč jabolčnik – kuhanček za otroke.
- Jabolčni sladki napihnjenčki.
- Mehka cimetova omleta z jabolki.
- Jabolčni zavitek s skuto.
- Čokoladno jabolčna torta brez moke.
- Jabolčna omleta.
- Zložena jabolčna pita.
- Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki.
- Jabolčna marmelada.
- Ocvrta jabolka s cimetom.
- Pečena jabolka s kozjo skuto.
- Cimetove dišeče vrtnice.
- Riževe palačinke z jabolki.