Cojzevo poželenje
Print Friendly, PDF & Email

Cojzevo poželenje je sladica, ki nariše nasmeh na obraz. Cojzevo poželenje je pravzaprav sladica, ki je že dolgo znana, a včasih že malo pozabljena sladica, pripravljena iz Albert piškotov in jabolk, v katera vkuhamo vaniljev puding. Hitro pripravljeno hitro in brez pečenja. Ne bo vam žal, če se ga boste lotili in pripravili. Naj Cojzevo poželenje očara tudi vas.

Cojzevo poželenje – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • večja plastična posoda
  • lupilec ali nož za lupljenje
  • jedilna žlica
  • manjša posodica
  • metlica za stepanje
  • pekač ( cca 30*20 cm)
  • hladilnik
  • električni mešalnik (za stepanje sladke smetane)

 Cojzevo poželenje – sestavine:

  • 400 g maslenih (Albert) piškotov
  • 5-6 jabolk (500-600 g)
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 750 ml vode
  • 2 vaniljeva pudinga + nekaj žlic vode
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • sladka smetana/vaniljev sladoled (po želji)

Cojzevo poželenje – postopek:

Najprej olupimo jabolka, jim odstranimo koščice, pecelj. Nato jih narežemo na tanke rezine.

cojzevo-pozelenje

Nato jabolčne rezine kar sproti nalagamo v posodo za kuhanje. Tako bomo umazali eno posodo manj. 🙂

Jabolčne rezine zalijemo z vodo, dodamo sladkor in cimet, malo pomešamo z žlico in postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre.

cojzevo-pozelenje -1

Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da približno 10-15 minut nalahno vre.

Kuhamo približno 10-15 minut, da se jabolka zmehčajo.

Medtem, ko se jabolčne rezine kuhajo, pripravimo prašek za pripravo pudinga. In sicer, v manjšo posodico, stresemo prašek za vaniljev puding in mu primešamo nekaj žlic hladne (obvezno mora biti hladna) vode in z metlico za stepanje zmešamo v gladko, tekočo zmes.

cojzevo-pozelenje-3

Nato h kuhanim jabolčnim rezinam prilijemo pripravljen prašek za vaniljev puding in z metlico dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. In kuhamo še 2-3 minute na zmernem ognju. Ves čas mešamo.

cojzevo-pozelenje-4

Tako, jabolčni nadev za Cojzevo poželenje je končano. Sedaj pripravimo piškotno dno naše sladice.

Na dno pekača, enega vrh drugega nalagamo maslene (Albert) piškote. Naložite jih v 2-3 plasti. Odvisno od velikosti vašega pekača. Nato čez piškote, s pomočjo žlice, polivajte mleko

Lahko pa naredite tako, da vsak piškot posebej namočite v mleko za nekaj sekund – ne predolgo in piškote polagate enega poleg drugega v pekač, na koncu pa mleko, ki ostane prelijete čez piškote.

piškote enakomerno naložite v pekač in jih nato prelijte z mlekom.

Čez Albert piškote, ki smo jih namočili z mlekom, prelijemo jabolčni nadev in ga s pomočjo žlice (če je potrebno), enakomerno porazdelimo po pekaču. Pustimo, da se malo ohladi, nato pa sladico, Cojzevo poželenje, postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje preko noči.

cojzevo-pozelenje-6

Cojzevo poželenje razrežemo na manjše kose in ga postrežemo skupaj z malo stepene sladke smetane ali pa kepico vaniljevega sladoleda.

Cojzevo poželenje lahko naredite tudi v tortnem modelu, kot torto. Tako, to je ta krasna sladica iz Albert piškotov in jabolk z vaniljevim pudingom, ki jo pri nas imenujemo kar Cojzevo poželenje – poskusite in preverite čemu takšno ime, kajti zagotovo si boste poželeli repete.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor