Cojzevo poželenje
Cojzevo poželenje je sladica, ki nariše nasmeh na obraz. Cojzevo poželenje je pravzaprav sladica, ki je že dolgo znana, a včasih že malo pozabljena sladica, pripravljena iz Albert piškotov in jabolk, v katera vkuhamo vaniljev puding. Hitro pripravljeno in brez pečenja. Ne bo vam žal, če se ga boste lotili in pripravili. Naj Cojzevo poželenje očara tudi vas.
Cojzevo poželenje – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- večja plastična posoda
- lupilec ali nož za lupljenje
- jedilna žlica
- manjša posodica
- metlica za stepanje
- pekač ( cca 30*20 cm)
- hladilnik
- električni mešalnik (za stepanje sladke smetane)
Cojzevo poželenje – sestavine:
- 400 g maslenih (Albert) piškotov
- 5-6 jabolk (500-600 g)
- 4 žlice sladkorja
- 2 čajni žlički mletega cimeta
- 750 ml vode
- 2 vaniljeva pudinga + nekaj žlic vode
- 2,5 dl mlačnega mleka
- sladka smetana/vaniljev sladoled (po želji)
Cojzevo poželenje – postopek:
Najprej olupimo jabolka, jim odstranimo koščice, pecelj. Nato jih narežemo na tanke rezine.
Nato jabolčne rezine kar sproti nalagamo v posodo za kuhanje. Tako bomo umazali eno posodo manj. 🙂
Jabolčne rezine zalijemo z vodo, dodamo sladkor in cimet, malo pomešamo z žlico in postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre.
Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da približno 10-15 minut nalahno vre.
Medtem, ko se jabolčne rezine kuhajo, pripravimo prašek za pripravo pudinga. In sicer, v manjšo posodico, stresemo prašek za vaniljev puding in mu primešamo nekaj žlic hladne (obvezno mora biti hladna) vode in z metlico za stepanje zmešamo v gladko, tekočo zmes.
Nato h kuhanim jabolčnim rezinam prilijemo pripravljen prašek za vaniljev puding in z metlico dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. In kuhamo še 2-3 minute na zmernem ognju. Ves čas mešamo.
Tako, jabolčni nadev za Cojzevo poželenje je končano. Sedaj pripravimo piškotno dno naše sladice.
Na dno pekača, enega vrh drugega nalagamo maslene (Albert) piškote. Naložite jih v 2-3 plasti. Odvisno od velikosti vašega pekača. Nato čez piškote, s pomočjo žlice, polivajte mleko
Lahko pa naredite tako, da vsak piškot posebej namočite v mleko za nekaj sekund – ne predolgo in piškote polagate enega poleg drugega v pekač, na koncu pa mleko, ki ostane prelijete čez piškote.
Čez Albert piškote, ki smo jih namočili z mlekom, prelijemo jabolčni nadev in ga s pomočjo žlice (če je potrebno), enakomerno porazdelimo po pekaču. Pustimo, da se malo ohladi, nato pa sladico, Cojzevo poželenje, postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje preko noči.
Cojzevo poželenje razrežemo na manjše kose in ga postrežemo skupaj z malo stepene sladke smetane ali pa kepico vaniljevega sladoleda.
Cojzevo poželenje lahko naredite tudi v tortnem modelu, kot torto. Tako, to je ta krasna sladica iz Albert piškotov in jabolk z vaniljevim pudingom, ki jo pri nas imenujemo kar Cojzevo poželenje – poskusite in preverite čemu takšno ime, kajti zagotovo si boste poželeli repete.
Pa dober tek!