Jabolčni štrudelj
Najboljše so jedi, ki nas spominjajo na otroštvo ali trenutke z nam dragimi osebami. In tale jabolčni štrudelj je definitivno ena izmed takih jedi. Ker pri nas nismo ravno največji ljubitelji skute, je ta štrudelj brez skute.
Pripomočki za pripravo jabolčnega štrudlja:
- posoda za mešanje
- tehtnica
- pekač v velikosti pečice
- peki papir
- ribežen
- valjar
- žlica
Sestavine za pripravo jabolčnega štrudlja
Za testo:
- 500 g moke
- nekaj kapljic kisa
- ščep soli
- mlačna voda
- olje
Za nadev:
- 6 večjih jabolk
- 1 mala kisla smetana (180 g)
- cimet
- 2 žlic sladkorja
- polovica limone
- 50-100 g masla
- po želji še sladkor v prahu
Postopek priprave jabolčnega štrudlja:
Najprej se lotimo priprave vlečenega testa. V posodo za mešanje damo moko, sol, kis in mlačno vodo in dobro pregnetemo. Testo prelijemo z oljem tako, da je v celoti prekrito.
Pustimo vsaj pol ure, da testo počije. Delovno površino (sama najraje čez mizo položim za to namenjen prt) dobro pomokamo. Če smo vešči vlečenja testa, testo na pomokani površini razvlečemo na tanko. V kolikor pa nam vlečenje ne gre najbolje od rok, pa si pomagamo z valjarjem in testo razvaljamo na tanko.
Razvaljano testo premažemo s kislo smetano, čez pa naribamo olupljena jabolka. Čez jabolka posujemo sladkor in cimet ter pokapamo z limoninim sokom.
Štrudelj ne tesno zavijemo in ga položimo na pekač obložen s peki papirjem. Na štrudelj položimo nekaj lističev masla in spečemo v pečici ogreti na 180°C – pečemo približno 1 uro.
Pečenega ohladimo in narežemo na kose. Po okusu, lahko po vrhu posujemo še s sladkorjem v prahu.