Jabolčne kocke s kakavom za zdrav zajtrk
Le kdo si ne želi pojesti nekaj sladkega, takoj, ko se zbudi? Tudi jaz sem med njimi, vendar pa je prišel čas, ko je potrebno paziti na postavo, in iz jedilnika so izginile vse slastne reči. Dokler nisem odkrila teh okusnih jabolčnih kock s kakavom. Kaj bi bilo lahko še boljšega, kot za zajtrk pojesti jabolko (saj veste, jabolko na dan odžene zdravnika stran) in se zraven še posladkati. In to brez slabe vesti!
Jabolčne kocke s kakavom – pripomočki:
- vilica
- nož
- 2,5 dl kozarec
- metlica za mešanje
- posoda za kuhanje
- plastična posoda
- električni rezalnik
- silikonski pekač (jaz uporabljam pekač naslednjih dimenzij:dolžina 18cm, širina 8 cm, globina 6cm)
Jabolčne kocke s kakavom – sestavine
Za 3 osebe:
- 200 g ovsenih kosmičev (polovico jih zmeljite v moko)
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička sode
- 30 g stevie, ksilitola ali navadnega sladkorja
- 1 beljak
- 4 srednje velika jabolka (katerakoli sorta)
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 3 čajne žličke kakava v prahu
- pol kozarca vode (cca. 1,25 dl)
Jabolčne kocke s kakavom – priprava
Prižgite navadno pečico na 175 °C.
V plastični posodi z vilico razžvrkljajte beljak.
Nato dodajte ovsene kosmiče (pol kosmičev pred tem zmeljite v moko), sladilo in sodo. Premešajte.
Jabolka umijte z vodo, jim odstranite sredico in narežite na večje kose.
V sekljalniku (ali na roke) narežite jabolka na manjše kose.
Suhim sestavinam vmešajte jabolka in cimet.
Na štedilniku v posodi zavrite pol kozarca vode in dodajte kakav. Z metlico mešajte toliko časa, da se bo naredila masa, podobna gostemu sirupu.
To maso prelijte čez jabolka.
Dobro zmešajte.
Vse skupaj položite v silikonski model in pecite 25 minut.
Ko vzamete iz pečice, počakajte, da se ohladi in nato narežite na 6 delov.
Uživajte v hranilnem zajtrku brez slabe vesti. Jaz vedno naredim vsaj dve porciji naenkrat, vse skupaj narežem in položim v zamrzovalnik, kjer me kocke počakajo do trenutka, ko se mi ponovno zahočejo. V hladilniku vam lahko zdržijo vsaj nekaj dni. Če pa jih imate v zamrzovalniku in si jih boste zaželeli za zajtrk, jih ne pozabite vzeti ven eno noč prej.
Sama rada eksperimentiram s sadjem, ki ga dodajam in iz lastnih izkušenj vam povem, da če dodate še kakšno hruško ali borovnice, so te jabolčne kocke še bolj okusne.