Jabolčna omleta
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna omleta je poslastica za vse letne čase, saj so jabolka dosegljiva celo leto tako, da si jabolčno omleto lahko pripravimo takrat, ko si zaželimo nekaj sladkega in okusnega. Jabolka so simbol slovenske pridelave sadja, saj pogled na jabolčne sadovnjake, ki so polni jablan, ki se šibijo pod težo jabolk, v nas spodbudijo željo, da sadež zaužijemo z vsemi vitamini, ki jih ta sadež nudi. Najbolj zdravo jabolko je tisto, ki ga doma odtrgamo z drevesa, čeprav na pogled ni tako lepo kot tisto v trgovini, je pa vitaminsko bolj bogato, ker ga ni treba olupiti in tako zaužijemo vse vitamine in ogljikove hidrate. Lupina jabolka je zelo bogata s hranili, saj vsebuje magnezij, železo, karotine in maščobne kisline.

Pripomočki za pripravo jabolčne omlete

  • nož
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • skodelica
  • strgalo
  • stepalo
  • kuhalnica
  • ponev
  • lonec
  • krožnik
  • lopatica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo jabolčne omlete

Za 4 osebe:

  • 6 jabolk srednje velikih
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 200 ml radenske
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlica masla
  • 400 g moke bele
  • žlica sončničnega olja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo jabolčne omlete

Jabolka operemo, jih olupimo in razrežemo, odstranimo sredico in jih nastrgamo. Če imamo domača jabolka in smo prepričani, da niso škropljena, jih ni potrebno olupiti.

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo uporabili pri pripravi jabolčne omlete, v posodo ubijemo jajci, dolijemo mleko in radensko, dodamo moko in sol ter vse skupaj stepemo, da dobimo tekočo maso.

V loncu stopimo maslo, dodamo naribana jabolka, cimet, vanilin sladkor in vse skupaj pražimo na zmernem ognju.

Pražimo približno 15 minut, da se jabolka dobro prepražijo, nato jih dodamo masi za palačinke in vse skupaj dobro premešamo s stepalnikom.

V ponvi segrejemo sončnično olje in vlijemo pripravljeno maso, ponev pokrijemo, da se masa strdi tudi zgoraj in jo laže obrnemo in popečemo po obeh straneh.

Jed je pripravljena.

Vabim vas k ogledu še ostalih mojih receptov za omlete:

Tudi jabolka so lahko slastna, tokrat v drugačni obliki in postrežbi, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor