Cimetove dišeče vrtnice
Cimetove dišeče vrtnice so prava paša za oči, hkrati pa razvajajo z vonjem cimeta in božanskim okusom.
Priprava je enostavna, rezultat pa pravi kulinarični presežek! Zagotovo boste z njimi očarali vsakogar.
Kaj potrebujemo za Cimetove dišeče vrtnice?
- desko za rezanje
- nož
- žlico
- pekač za muffine (olajša pripravo, vendar gre tudi brez njega)
- valjar
- večjo posodo
- skodelico
Sestavine za Cimetove dišeče vrtnice:
- listnato testo (z nakupom razvaljanega listnatega testa lahko prihranimo nekaj časa 🙂 )
- 1/2 žlice cimeta (cimet je zelo zdrav, zato lahko pretiravamo s količino)
- 2 žlici marmelade
- 1 žlica kisle smetane
- 2-3 jabolki
- sveže stisnjen pomarančni (ali limonin) sok
- vroča voda
- sladkor v prahu (po želji)
Priprava Cimetovih dišečih vrtnic:
V skodelico damo marmelado, kislo smetano in cimet, ter vse skupaj zmešamo v dišečo zmes.
V večjo posodo nalijemo približno 1 liter vroče vode ter dodamo sveže stisnjen pomarančni sok. V to “kopel” bomo namočili jabolčne rezine, da se omehčajo in postanejo bolj prožne, da jih bomo kasneje lažje oblikovali v vrtnice.
Jabolka razpolovimo, odstranimo sredico in jih narežemo na tanke rezine (kot je prikazano na sliki).
Potrudimo se, da so rezine čimbolj enakomerne in zares tanke. Položimo jih v pripravljeno “pomarančno kopel”.
Listnato testo razvaljamo.
Narežemo ga na 6 enakih trakov in se lotimo posamezne vrtnice. Testo premažemo s cimetovo zmesjo.
Z jabolčnih rezin previdno odlijemo vodo in pazimo, da jih ne poškodujemo.
Jabolčne rezine zložimo eno čez drugo, tako da rezine malenkost segajo čez rob testa.
Listnato testo prepognemo, kot prikazuje slika. In sedaj nas čaka le še zadnji korak, ki pa je čisto preprost!
Vse skupaj previdno zvijemo v čudovite cimetove vrtnice.
Zložimo jih v pekač za muffine in pečemo slabih 20 minut na 180°C.
Potrosimo jih lahko s sladkorjem v prahu, ki mu dodamo ščepec cimeta, tako bodo vrtnice še bolj dišale.
Odlično se podajo k desertnemu jagodnemu vinu. Presenetite svoje najdražje!
Dober tek! 🙂
Poskusite še slano verzijo vrtnic: pizza vrtnice in sladko različico: kaki vrtnice.