Sočni jabolčni mafini
Imate radi mafine? Takšne, sočne? Kaj pa jabolka in cimet? Če ste vsaj na eno od vprašanj odgovorili pritrdilo, so sočni jabolčni mafini nekaj, kar morate poskusiti. Priprava je nadvse enostavna, rezultat pa okusen in sočen jabolčni mafin.
Pripomočki za pripravo jabolčnih mafinov
- pekač za 12 mafinov + papirnati modelčki za mafine
Sestavine za pripravo jabolčnih mafinov
Za 12 mafinov
- 2 celi jajci
- 450 g naribanih (ali na drobno narezanih) jabolk
- 250 g gladke moke
- 120 g rjavega sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja z aromo burbonske vanilje
- 60 g masla
- 100 g kisle smetane (ali navadnega jogurta)
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 1 jedilna žlica mletega cimeta
- mleti sladkor za posip (po želji)
Postopek priprave jabolčnih mafinov
Najprej jabolka operemo in olupimo (če imate domača ne škropljena jabolka in vas olupek ne moti, lupljenje ni potrebno) in jih naribamo ali narežemo na manjše koščke.
Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija). Maslo stopimo v manjši kozici. Nato v posodi penasto umešamo jajci, sladkor in vaniljev sladkor.
Dodamo stopljeno maslo, kislo smetano in premešamo, nato dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek in cimet. Na koncu vmešamo še naribana ali na majhne koščke narezana jabolka.
Vse skupaj dobro premešamo v enotno zmes.
Pripravimo si pekač za mafine in vanj položimo papirnate modelčke. V kolikor uporabljate silikonski pekač, papirnati modelčki za mafine niso potrebni.
Spomočjo jedilne žlice nadevamo maso za jabolčne mafine – na vsak mafin približno dve žlici mase.
Pekač s sočnimi jabolčnimi mafini potisnemo v pečico, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C in sočne jabolčne mafine pečemo cca. 20 minut (odvisno od moči vaše pečice) oziroma toliko časa, da dobijo lepo zlato – rjavo skorjo.
Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se ohladijo. Mlačne po želji posujemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa pustimo takšne, kot so.
Prijetno sladkanje!