Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki se mi zdi ravno pravo za jesen: zadiši po jabolkih in cimetu, na toplem se radi posladkamo s čokolado, ajda pa nas spominja na dom. Kombinacija teh sestavin nas pocrklja, ko se s sprehoda vrnemo domov na toplo, to sočno pecivo pa je priročno tudi za na pot, kjer si ga lahko privoščimo kot nasitno in zdravo malico.

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-8

Pripomočki za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki:

  • skledi
  • posoda
  • kozica
  • žlička
  • kuhalnica ali žlica
  • mešalnik
  • ribežen
  • pekač (uporabila sem okrogel pekač s premerom 23 cm)

Sestavine za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki za 4 osebe:

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 50 g ajdove kaše
  • sol
  • 5 g masla
  • 10 g čokolade v prahu
  • 1 jabolko
  • 1/2 žličke cimeta
  • 20 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • marelična marmelada
  • sesekljani popraženi lešniki ali orehi

Postopek za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki:

Za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki v posodo nalijemo vodo, jo rahlo solimo in ko zavre, vanjo vsujemo prebrano in splaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo jo približno 20 minut, nato pa jo odcedimo in pustimo, da se ohladi.

V skledi ločimo beljaka in rumenjaka. Iz beljakov zmešamo sneg, rumenjakoma pa dodamo sladkor in z mešalnikom mešamo tako dolgo, da se spenita in postaneta svetlo rumene barve. Maslo damo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Ko se stopi, ga vlijemo k stepenim rumenjakom.

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-1

K rumenjakovi masi dodamo kuhano ajdovo kašo. Jabolko olupimo in naribamo ter primešamo.

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-3

V skledico namerimo moko, ji dodamo cimet in čokolado v prahu ter pecilni prašek. Vse suhe sestavine premešamo in jih postopoma vsuvamo k rumenjakovi zmesi, ki smo ji že dodali jabolko in ajdovo kašo.

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-4

Na koncu priprav za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki primešamo še sneg iz beljakov. Tega vmešamo zelo narahlo, nato pa maso vlijemo na namaščen pekač.

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-5

Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki pečemo približno 20 minut na 160 °C. Pred zaključkom pečenja vanj zapičimo zobotrebec, da preverimo, ali je res pečeno. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Potem ga premažemo z marelično marmelado. Po želji tukaj že zaključimo in pecivo postrežemo, predlagam pa, da čez posujete še nekaj sesekljanih prepraženih lešnikov, lahko tudi orehov ali pa le žlico stepene sladke smetane. 😉

cokoladno-ajdovo-pecivo-z-jabolki-6

Dober tek!

Save

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor