Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki
Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki se mi zdi ravno pravo za jesen: zadiši po jabolkih in cimetu, na toplem se radi posladkamo s čokolado, ajda pa nas spominja na dom. Kombinacija teh sestavin nas pocrklja, ko se s sprehoda vrnemo domov na toplo, to sočno pecivo pa je priročno tudi za na pot, kjer si ga lahko privoščimo kot nasitno in zdravo malico.
Pripomočki za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki:
- skledi
- posoda
- kozica
- žlička
- kuhalnica ali žlica
- mešalnik
- ribežen
- pekač (uporabila sem okrogel pekač s premerom 23 cm)
Sestavine za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki za 4 osebe:
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 50 g ajdove kaše
- sol
- 5 g masla
- 10 g čokolade v prahu
- 1 jabolko
- 1/2 žličke cimeta
- 20 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- marelična marmelada
- sesekljani popraženi lešniki ali orehi
Postopek za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki:
Za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki v posodo nalijemo vodo, jo rahlo solimo in ko zavre, vanjo vsujemo prebrano in splaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo jo približno 20 minut, nato pa jo odcedimo in pustimo, da se ohladi.
V skledi ločimo beljaka in rumenjaka. Iz beljakov zmešamo sneg, rumenjakoma pa dodamo sladkor in z mešalnikom mešamo tako dolgo, da se spenita in postaneta svetlo rumene barve. Maslo damo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Ko se stopi, ga vlijemo k stepenim rumenjakom.
K rumenjakovi masi dodamo kuhano ajdovo kašo. Jabolko olupimo in naribamo ter primešamo.
V skledico namerimo moko, ji dodamo cimet in čokolado v prahu ter pecilni prašek. Vse suhe sestavine premešamo in jih postopoma vsuvamo k rumenjakovi zmesi, ki smo ji že dodali jabolko in ajdovo kašo.
Na koncu priprav za čokoladno ajdovo pecivo z jabolki primešamo še sneg iz beljakov. Tega vmešamo zelo narahlo, nato pa maso vlijemo na namaščen pekač.
Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki pečemo približno 20 minut na 160 °C. Pred zaključkom pečenja vanj zapičimo zobotrebec, da preverimo, ali je res pečeno. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Potem ga premažemo z marelično marmelado. Po želji tukaj že zaključimo in pecivo postrežemo, predlagam pa, da čez posujete še nekaj sesekljanih prepraženih lešnikov, lahko tudi orehov ali pa le žlico stepene sladke smetane. 😉
Dober tek!
Save