Jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanica
“Jabolčni štrudl” je čudovita slovenska sladica, ki jo vsaka gospodinja pripravi malo drugače. Sama zaradi polnega okusa in paše za oči najraje pripravim jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanico. Tako pripravljen je sicer kalorično bogatejši, a ima nižji glikemični indeks kar pa je za telo manj obremenjujoče. Tu je še majčkena skrivnost – tako polnjen “štrudl” je polnjen od roba do roba. Zaradi obloge iz testa se ne prime na pekač kar vam prihrani čas pri čiščenju posode.
Jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanica – pripomočki:
- dva pekača premera 22 x 30 cm
- nož
- tri posode za pripravo nadeva
- ribež za jabolka
- žlica
- posoda za topljenje masla
- dolge vilice za meso ali tanka lesena palčka (zobotrebec)
Jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanica – sestavine:
- 500 g vlečenega testa za zavitke
- maslo za premaz pekačev
- 2 žlici krušnih drobtinic za posipanje pekača
- 1200 g očiščenih in naribanih jabolk
- 20 g sladkorja (1 do 2 žlici na sloj jabolk)
Lešnikov nadev:
- 200 g mletih lešnikov
- 2 dl vrelega mleka
- 2 žlici sladkorja
Skutin nadev:
- 300 g kisle smetane
- 500 g ne pasirane skute
- 8 g sladkorja (enako 1dl merica ali 5 zvrhanih jušnih žlic)
- 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
Dve rezini stopljenega masla za premaz.
Čas priprave eno uro. Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170° C približno 45 minut. Količine so za dva pekača.
Jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanica – postopek priprave
200 g mletih lešnikov in 2 žlici sladkorja poparite z 2 dl vrelega mleka ter rahlo premešajte. V drugi posodi zmešajte 300 g kisle smetane, 500 g ne pasirane skute, 8 g sladkorja in eno čajno žličko naribane limonine lupinice. Očistite in naribajte 1200 g jabolk.
Pekača premažete z maslom in rahlo posipate z žlico krušnih drobtinic, nato ju obložite z vlečenim testom, kot kaže fotografija. Na testo najprej namažete skutni nadev.
Preko skutnega nadeva nagubano položite nov sloj vlečenega testa, ki ste ga predhodno odrezali na velikost, ki je malo večja od pekača. Nadaljujte z debelim in rahlim slojem naribanih jabolk, ki jih po vrhu posujete z žlico rjavega sladkorja.
Ponovite postopek s plastjo nagubanega testa in nadevom iz lešnikov. Vse ponovite še enkrat. Zaključni sloj testa naj bo odrezan nekoliko manjši kot je velikost pekača saj bodo preko prišli še zavihki testa. Zaključni sloj testa po robu premažite z žlico kisle smetane, da se bo lepo zlepil z zavihki. Preko obilno pokapljajte stopljeno maslo in celo debelino večkrat prebodite z dolgimi vilicami za meso.
Pustite, da se nekoliko ohladi z ostrim tankim nožem razrežite na poljubno velike kose primerne za serviranje. Tisti, ki ne pazite pri prehrani po želji lahko po vrhu posipate sladkor v prahu.