Jabolčna pita z orehovo skuto
Jabolčna pita z orehovo skuto je nostalgična sladica s pridihom današnjega časa. Polnost bogatega okusa sestavljajo aroma kiselkastih jabolk, ki jo čudovito dopolnjuje sladka orehova skuta, celotno izkušnjo pa dopolnjuje krhko polnozrnato pirino testo, ki se kar raztopi v ustih. Ko jo boste enkrat poskusili, bo zagotovo nadomestila dosedanje recepte tradicionalnih jabolčnih pit.
Pripomočki za jabolčno pito z orehovo skuto:
- 4 posode za mešanje
- vilica, žlica
- lupilnik, nož
- rezalna podlaga
- ribežnik
- majhen pravokotnik peki papirja
- pekač za pito (po možnosti s snemljivim dnom), premera 30 cm
- silikonska podlaga za valjanje ali peki papir
- čista kuhinnjska cunja
Sestavine za jabolčno pito z orehovo skuto:
Za pekač s premerom 28 cm potrebujemo:
Za testo:
- 450 g polnozrnate pirine moke
- 300 g masla ali margarine
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 vanilijev sladkor (ali 1 – 2 veliki žlici domačega vanilijevega sladkorja)
- 2 jajci
Za jabolčni nadev:
- 5 srednje velikih kiselkastih jabolk
- 3 žlice rjavega sladkor (oz. po okusu)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- sok 1/2 limone
- lupinica 1/2 limone
Za jabolčno oblogo:
- 5 srednje velikih kiselkastih jabolk
- sok 1/2 limone
- 3 žlice rjavega sladkorja (oz. po okusu)
Za orehovo skuto:
- 400 g gladke skute (pretlačene skozi sito)
- 100 g mletih orehov
- 4 žlice vanilijevega sladkorja
- lupinica 1/2 limone
- 100 – 200 ml sladke smetane
Kako pripravimo jabolčno pito z orehovo skuto:
Pekač za pito s snemljivim obodom dobro namastimo. Pečico segrejemo na 180°C.
Priprava testa
Na kockice narežemo maslo in ga segrejemo toliko, da se prične topiti (ne sme biti raztopljeno!). Nato v posodo stresemo vse sestavine za testo in z vilicami premešamo, da dobimo grudasto zmes. To nato hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi na posodo in prste, dodamo še malo moke. Pripravljeno testo nato zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik.
Jabolčni nadev in obloga
Limonino lupinico naribamo tako, da ribežnik obložimo z majhnim pravokotnikom peki papirja in preko njega naribamo lupinico. Limono nato razpolovimo in iztisnemo sok. Lupinico in sok prihranimo.
Vsa jabolka olupimo. Polovico (5 jabolk) narežemo na tanke krhlje, preostala jabolka grobo naribamo. Jabolčne krhlje prelijemo s polovico limoninega soka, premešamo (to bo preprečilo oksidacijo jabolk in bodo tako ostale lepe barve) in po želji posladkamo z rjavim sladkorjem. Naribana jabolka zmešamo s preostalim limoninim sokom, mletim cimetom in klinčki, polovico naribane limonine lupinice ter po okusu sladkamo z rjavim sladkorjem.
Orehova skuta
Pasirano skuto zmešamo s približno polovico sladke smetane. Dodamo toliko sladke smetane, da bo zmes gladka in mazava. Nato dodamo orehe, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Vse dobro premešamo v gladko zmes in po potrebi dodamo še malo sladke smetane. Zmes mora biti gladka in imeti konsistenco redkega namaza.
Nato vzamemo iz hladilnika testo. 2/3 testa na silikonski podlagi ali peki pairju razvaljamo na približno velikost pekača ter s pomočjo silikonske podlage prenesemo v namaščen pekač.
Testeno podlago rahlo pritisnemo na dno in obod pekača. Testo mora segati preko roba pekača! Dno in obod večkrat prebodemo z vilicami.
Pripravljeno testeno podlago obložimo z jabolčnim polnilom (ribane jabolke), ga nekoliko pritisnemo ob dno in gladko poravnamo.
Na silikonski podlagi ali peki papirju zvaljamo preostalo tretino testa. Pazimo, da je razvaljan krog nekoliko večji od pekača. Tudi to plast testa prebodemo z vilicami in z vilicami skupaj pritisnemo obe plasti testa, ki segata čez rob pekača.
Tako združeni plasti privzdignemo in nekoliko zvijemo. Tako umetno zvišamo rob pekača. Ta rob se bo med peko nekoliko posedel in naredil lep izgled pite. Na testeno podlago namažemo orehovo skuto, jo poravnamo in dekorativno obložimo z jabolčnimi krhlji.
Pripravljeno pito damo v ogreto pečico na srednjo rešetko in spečemo. Peka traja približno 30 – 45 min. Pita je pečena, ko so jabolka in testeni rob lepo zapečeni.
Takrat pito vzamemo iz pečice, pokrijemo s čisto kuhinjsko cunjo in popolnoma ohladimo in pustimo počivati, najbolje kar čez noč.
Ko je pita ohlajena, jo vzamemo iz pekača in jo postavimo na dekorativni krožnik. Po želji pito potresemo z rjavim sladkorjem (za dekoracijo) in jo razrežemo z zelo ostrim nožem.
Dober tek!