Sočne jabolčne rezine
Print Friendly, PDF & Email

Sočne jabolčne rezine so rezine, ki vas bodo z okusom in svežino v trenutku prevzele. Naj povem, da smo zadnjič imeli eno slavje in je moški del ekipe, ki načeloma ne mara sladkega, enostavno ponorel nad to sladico. Kar prosili so za “repete” in pladenj je v trenutku bil prazen. Sladica je primerna za vse letne čase, še posebno poleti, ker je prijetno ohlajena in zato izredno osvežilna.

socne-jabolcne-rezine-14

Sočne jabolčne rezine – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalec
  • 2 posodi za mešanje
  • slaščičarska lopatka
  • nožek
  • ribeželn
  • lonec
  • pekač 37 x 24 cm

Sočne jabolčne rezine – sestavine:

Pekač mere 37 x 24 cm

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 200 g gladke moke
  • 100 ml olja
  • 100 ml vode
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica

Krema:

  • 1,2 kg jabolk
  • 1,2 l vode
  • 300 g sladkorja
  • sok 1/2 limone
  • ščep suhega ingverja
  • 2 ščepa mletih nageljnovih žbic
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • 2 vaniljeva pudinga
  • 1 žlička gustin moke

Premaz:

  • 600 ml sladke smetane za stepanje
  • sladkor po okusu
  • 1 žlička cimeta v prahu

Sočne jabolčne rezine – postopek:

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo sneg in ga prihranimo za na konec. V rumenjake dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter zmešamo v puhasto kremo. Nato dodamo vodo in olje in na koncu primešamo še moko in limonino lupinico.

socne-jabolcne-rezine-1Nato z lopatko postopoma primešamo beljakov sneg.socne-jabolcne-rezine-2Zmes vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in biskvit spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, 25 minut oz. odvisno od pečice. Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.socne-jabolcne-rezine-3V lonec nalijemo 1,2 l vode in ji dodamo sok pol limone in sladkor. Če ima limona malo soka, uporabimo celo limono.socne-jabolcne-rezine-5Med tem, ko čakamo, da nam zavre voda, olupimo in na krhlje naribamo jabolka.socne-jabolcne-rezine-4V zavrelo vodo damo narezana jabolka, katerim dodamo še mlete nageljnove žbice, cimet in ingver. Če nimamo mletih nageljnovih žbic, uporabimo cele – 5 kom., vendar jih moramo po kuhanju vse odstraniti.Vse skupaj pustimo 10 minut vreti. Sedaj bodo prisotni doma že kukali v kuhinjo, ker se bo po domu vil zelo prijeten in mamljiv vonj.socne-jabolcne-rezine-6Kuhana jabolka s pomočjo penovke poberemo iz tekočine in jih predenemo na biskvit. Pri tem pazimo, da jih ne odcedimo v celoti, kajti tekočina, ki jo bomo prenesli z jabolki na biskvit, bo le tega navlažila. Kuhana jabolka ne poravnamo, ker bo kasneje puding zlezel v odprte reže.socne-jabolcne-rezine-7V lončku zmešamo 4 do 5 žlic vode in 2 vaniljeva pudinga ter 1 žličko gustina. Če nimamo gustina, lahko dodamo še kakšno žličko pudinga. Puding zakuhamo v vodo, v kateri so se kuhala jabolka.socne-jabolcne-rezine-8Ob nenehnem mešanju kuhamo puding cca. 3 minute.socne-jabolcne-rezine-9Še vroč puding takoj prelijemo čez jabolka. S pomočjo vilice še malo premešamo, da se puding lepo združi z jabolki in pustimo, da se ohladi. socne-jabolcne-rezine-10Do tega stadija lahko sladico pripravimo že en dan prej in jo hranimo v hladilniku. Sladica se bo čez noč lepo prepojila in ohladila. Nato smetano premažemo šele naslednji dan oz. kakšno uro pred uporabo. socne-jabolcne-rezine-11Po vrhu potrosimo cimet v prahu. Če kdo ne mara cimeta, ga lahko zamenjate s čokolado v prahu.socne-jabolcne-rezine-13Prijetno sladkanje!

 

Ocena:
Skupaj: 37 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor